Guvernul introduce plata impozitului pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana in prezent
Guvernul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pâna în prezent, a anuntat premierul Victor Ponta, iar ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a confirmat ca nu s-au mai facut derogari, deci vor fi taxate retelele electrice, eoliene si hidrologice.
Chitoiu a adaugat ca pentru piscina cu destinatie comerciala va fi platit de asemenea un impozit.
Întrebat de presa daca impozitul va fi aplicat si pe parcari si piscine, ministrul a raspuns: „Daca au personele juridice, da”.
Masura a fost anuntata înca de saptamâna trecuta de agentia MEDIAFAX.
La acel moment, atât ministrul-delegat pentru Buget, Liviu Voinea, cât si consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada, au afirmat categoric ca „nu se pune problema” unui astfel de impozit.
„Toate companiile care detin constructii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz… Nu numai companiile de stat, dar si companiile private (…) Stabilim în perioada imediat urmatoare (nivelul taxarii – n.r.) , noi stabilim ca masura de principiu, masura ce vom impozita ca si constructie speciala, depinde de categoria de constructie speciala, va avea o cota diferentiata”, a aratat Chitoiu, luni seara, dupa discutiile cu FMI.
Constructiile speciale sunt acele constructii care nu sunt realizate sub forma de incinta sau care sunt realizate sub forma de incinta, dar nu sunt destinate desfasurarii unei activitati.
Sunt considerate constructii speciale sonde de titei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, statii de transformare si de conexiuni, precum si cladirile si constructiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, retele aeriene de transport si distributie a energiei electrice si stâlpii aferenti acestora, cabluri subterane de transport, instalatii electrice.
Tot în aceasta categori intra si canalizari si retele de telecomunicatii subterane si aeriene, cai de rulare, de incinta sau exterioare, galerii subterane, planuri înclinate subterane si rampe de put, puturi de mina, cosuri de fum, turnuri de racire, baraje si constructii accesorii, diguri, constructii-anexe, de imbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele si statiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte si tuneluri, retele si conducte pentru transportul sau distributia apei, produselor petroliere, gazelor si lichidelor industriale, retele si conducte de termoficare si retele de canalizare, terasamente, platforme betonate, împrejmuiri, instalatii tehnologice, rezervoare si bazine pentru depozitare.
Daniel Chitoiu a aratat ca taxarea nu se extinde pentru constructii altele decât cladiri care se afla în proprietatea persoanelor fizice si sunt utilizate în scop propriu. El a aratat însa ca pentru piscina cu destinatie comericala va fi platit impozit.
„Aici este vorba de constructiile speciale detinute de persoanele juridice, nu de persoane fizice, cum ar fi retelele de transport, stâlpi, depozite, magazii, care în prezent sunt scutite sau nu sunt supuse impozitarii, nu intra în baza de impozitare”, a explicat Chitoiu.
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, declara anul trecut ca trebuie extinsa impozitarea proprietatii, inclusiv în ceea ce priveste populatie, dând ca exemplu atunci piscinele individuale.
Surse oficiale au declarat, luni dimineata, agentiei MEDIAFAX ca Guvernul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, respectiv un PIB de 657 – 659 miliarde lei, un deficit negociat între 2,2-2,3% din PIB, cuprinzând clauza de investitii aferente co-finantarii fondurilor UE, si crestere economica de la 2,2% din PIB.
Aceleasi surse au aratat ca USL a decis majorarea salariului minim pe economie, în doua transe, si indexarea pensiilor, potrivit legii, PSD insistând pe majorarea fondurilor pentru investitiile derulate de primarii si demararea proiectului autostrazii Comarnic- Brasov, investitii confirmate si de Ponta.
Sursele au mai afirmat ca FMI a discutat cu autoritatile române mai multe masuri de compensare a deficitului de venituri calculat pentru 2014, de peste 5 miliarde lei, rezultat din cheltuielile pe care statul intentioneaza sa le realizeze si proiectia pe acest an, printre care majorarea accizelor, care acum sunt calculate dupa un curs ce nu avantajeaza încasarile la buget, si impozitarea constructiilor speciale, în afara constructiilor auxiliare, precum parcari si rampe de încarcare, impozitul pe proiprietate vizând constructiile speciale din aria productiei de energie electrica (stâlpi, retele si transformatoare), constructiile hidroenergetice (principalul vizat fiind compania Hidroelectrica) sau constructiile eoliene. Exceptate de la impozitul pe proprietate sunt si constructiile nucleare. Ovidiu Barbulescu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!