Pe principiul „Las’ ca-i bine si-asa rau”, ne multumim cu jumatate din estimarile initiale ale ofertei de vanzare Romgaz

 

Statul a reusit sa atraga la buget 390 milioane de euro pentru 15% din Romgaz, oferta de vânzare îndeplinind criteriile pentru închiderea cu succes.

romgaz1Stacheta a fost însa setata foarte jos, „la genunchiul broastei”, fata de estimarile initiale, care mergeau spre 600 de milioane de euro.

Asta nu a împiedicat autoritatile sa deschida sampania si sa scoata la înaintare declaratiile pompoase.

În fapt, nu toata lumea a fost încântata de modul de derulare a ofertei Romgaz, unii dintre micii investitori considerându-se discriminati fata de altii.

În primul rând, oferta Romgaz nu a mai avut o transa a marilor investitori, astfel ca, pe transa mica, au intrat si ordine de 38 sau de 44 de milioane de euro, care au muscat considerabil din portia celor cu adevarat mici. Acestia din urma nu au gasit metode sa subscrie de multe ori pachetele dorite, ca sa se asigure în fata suprasubscrierii record (în final, de 17 ori). În schimb, clientii „premium” ai bancilor au primit facilitati pentru subscriere.

Potrivit unor surse, Banca Comerciala Româna, care a facut parte si din sindicatul de intermediere, ar fi acordat cele mai avantajoase scrisori de garantie, oferind de pâna la sase ori suma investitorilor, în timp ce BRD ar fi realizat peste jumatate din subscrierile de pe transa de retail.

Micii investitori au ramas cu un gust amar dupa oferta Romgaz, iar acest lucru le influenteaza semnificativ opinia despre piata de capital. Finalizarea ofertei, joi, si anuntarea rezultatelor, vineri dimineata, a stârnit un val de reactii din partea cititorilor ziarului BURSA, dar si a altor comentatori, pe Facebook.

Un cititor a afirmat, vineri, ca astfel de metode îndeparteaza populatia de Bursa. Un altul a comentat: „Asta nu a fost o oferta de actiuni, ci una de derivate, iar bancile care au facut jocul Goldman (n.r. Goldman Sachs, liderul sindicatului de intermediere) ar trebui sa primesca amenzi care sa-i usture tot anul. Rusine România, Rusine ASF”.

O propunere inedita – fara aplicabilitate, dar care merita mentionata pentru ca ilustreaza gradul de nemultumire – a fost ca statul sa convoace AGA si sa ofere tuturor investitorilor de pe transa mica toate titlurile subscrise la 32 de lei: „Sa fi vazut atunci baietii destepti de unde luau banii sa plateasca, si cum ar fi ajuns bancile proprietarii Romgazului”.

În ciuda „cârcotasilor”, o parte din brokeri si din oamenii de afaceri autohtoni consultati de noi sunt de parere ca este un lucru normal ca bancile si SSIF-urile sa-si ajute clientii prin diverse mijloace legale, inclusiv prin acordarea de garantii.

Cu toate acestea, Autoritatea de Supraveghere Financiara vrea sa se convinga singura ca nimeni nu a depasit limita legii sau a regulamentelor, asa ca, miercuri, în penultima zi a ofertei Romgaz, a cerut urgent o verificare a intermediarilor. Oficial, masura este una proactiva, însa „timingul” ei arata ca are legatura cu Romgaz. Potrivit unor surse, ASF ar fi cerut documente suplimentare fata de cele solicitate miercuri.

*  Obsesia GDR-urilor si pretul Romgaz

În conditiile unei subscrieri record, chiar si cu ajutor de la „banci”, reprezentantii statului se arata extrem de încântati ca, pe lânga vânzarea de actiuni Romgaz la BVB, au emis si GDR-uri (certificate globale de depozit), care vor fi tranzactionate la Londra.

Povestea GDR-urilor este cam trasa de par – autoritatile au spus ca merg cu GDR-uri la Londra pentru ca nu sunt suficienti bani la Bucuresti, iar când a fost clar ca ies GDR-urile, si-au taiat la jumatate pretentiile (maxim 600 de milioane de euro), coborând suma pe care nu o puteau obtine în tara noastra (minim 312 milioane de euro).

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a explicat ca pretul a fost stabilit în urma unor actiuni de premarketing în SUA si în Marea Britanie si ca ministerul a preferat prudentialitatea abordata de intermediar. „Important este faptul ca am reusit sa iesim pe piata internationala, pentru prima data în perioada postdecembrista”, a mai declarat domnul Nita.

Întrebat daca nu regreta decizia limitelor de pret de la Romgaz având în vedere gradul mare de suprasubscriere, Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizare din Departamentul Energie, a raspuns: „Lucrurile sunt relative. La începutul anului, valoarea Romgaz era sub trei miliarde de dolari. Romgaz este a doua mare companie dupa OMV Petrom în tara noastra. Acum, Romgaz a câstigat, cu ocazia listarii, aproape un miliard de dolari ca valoare având în vedere capitalizarea bursiera. Romgaz este acum cu mult peste cotatia Petrom. Am negociat dur cu intermediarii care ne-au propus limite mult mai mici decât cele din oferta. Abordarea lor a fost una prudenta”.

Constantin Nita a spus ca si-ar fi dorit sa obtina peste 500 de milioane de euro din listare, însa autoritatile au adoptat abordarea prudenta a intermediarului ofertei, adaugând: „Este important ca am iesit cu Romgaz pe piata internationala si ne-am dorit, în oferta, un pret apropiat de cotatia Petrom”.

Gabriel Dumitrascu apreciaza ca GDR-urile au reprezentat locomotiva care a tractat oferta. „Fara GDR-uri, nu ne-am fi bucurat de acelasi succes”, a spus domnia sa.

Domnia sa a declarat ca au fost alocate 20.867.000 GDR-uri (reprezentând 36% din oferta) si 36.946.360 actiuni (64% din oferta), în conditiile în care peste 60% din titlurile subscrise au fost pentru GDR-uri, iar diferenta de 37% a fost pentru actiuni. Gabriel Dumitrascu a subliniat ca, la alocare, raportul s-a inversat, la insistentele Departamentului pentru Energie, investitorii de pe piata locala primind 64% din oferta, iar cei care au optat pentru GDR-uri – 36%.

Gabriel Dumitrascu a subliniat: „Structura unica a ofertei Romgaz a asigurat succesul. Vânzarea GDR-urilor la Londra ne-a permis internationalizarea Romgaz si abordarea unei alte clase de investitor”.

*  Nita vrea GDR-uri la Londra si pentru Hidroelectrica si Electrica

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat, vineri, ca vrea sa propuna Guvernului ca ofertele publice initiale (IPO-uri) de la Hidroelectrica si Electrica sa fie facute pe modelul Romgaz, cu actiuni la BVB si GDR-uri pe bursa londoneza.

Domnia sa a subliniat ca statul va scoate la vânzare, în prima jumatate a anului 2014, un pachet de actiuni Hidroelectrica mai mare decât era prevazut initial, respectiv de 15%.

Vânzarea a 15% din Hidroelectrica si 51% din Electrica se va face printr-o majorare de capital. Fondurile obtinute în urma listarilor vor merge la capitalizarea companiilor, care au nevoie de surse de finantare pentru investitii.

*  Banii din oferta nu merg în companie

Desi unii brokeri considera ca cei 390 milioane euro pe care i-a strâns statul prin listarea Romgaz reprezinta un succes, în opinia lui Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din România (ANEIR), acest lucru reprezinta de fapt un esec. Potrivit domniei sale, suma este mai mica decât cea pe care a reusit sa o strânga, recent, RCS&RDS printr-o emisiune de obligatiuni pe pietele internationale (450 de milioane de euro).

Având în vedere ca listarea Romgaz nu s-a facut prin majorare de capital, banii obtinuti nu vor fi virati companiei, ci catre bugetul de stat.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat ca si-ar fi dorit ca Romgaz sa se listeze prin majorare de capital, strângând, astfel, bani pentru investitiile necesare companiei, cum ar fi licitarea pentru anumite perimetre de gaze. Cristian Pârvan ne-a declarat: „Nu vad niciun avantaj, nici pentru Romgaz si nici pentru România din aceasta listare. Guvernul nu a luat o decizie în favoarea tarii”.

Grigore Chis, directorul general al SSIF Broker, este de parere ca Romgaz va fi singura companie autohtona de care se va auzi în mediile investitionale din strainatate.

Ca urmare a Ofertei, Ministerul Economiei va detine aproximativ 70% din actiunile societatii, Fondul Proprietatea îsi va mentine pachetul existent, de aproximativ 14,99% din actiunile societatii, restul fiind reprezentat de actiunile flotate liber pe piata. Octavian Radu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie