Drepturile cetateanului european

 

In Uniunea Europeana traiesc 500 de milioane de oameni in 28 de tari. Avem dreptul sa traim, sa muncim, sa calatorim si sa facem achizitii oriunde in Europa. Anual, facem peste un miliard de calatorii peste granita, iar 12 milioane dintre noi traiesc in alta tara din UE. Dar, uneori, intampinam obstacole legate de libertatea noastra de a ne misca in Europa, pentru ca nu profitam din plin de drepturile noastre. Tocmai de aceea am pregatit astazi o sinteza utila, ce cuprinde majoritatea drepturilor de care putem beneficia ca cetateni europeni.

cetatean ueToti cetatenii unei tari membre a Uniunii Europene sunt, automat, si cetateni ai UE. Cetatenia UE vine in completarea cetateniei nationale si confera cateva drepturi importante in plus.

Astfel, drepturile care revin in calitate de cetatean al UE se regasesc in Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (articolul 20) si in Carta drepturilor fundamentale (Titlul V).

Articolul 20 (Tratatul privind functionarea Uniunii Europene)

(1) Se instituie cetatenia Uniunii. Este cetatean al Uniunii orice persoana care are cetatenia unui stat membru. Cetatenia Uniunii nu inlocuieste cetatenia nationala, ci se adauga acesteia.
(2) Cetatenii Uniunii au drepturile si obligatiile prevazute in tratate. Acestia se bucura, printre altele, de:

  • dreptul de libera circulatie si de sedere pe teritoriul statelor membre;
  • dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European, precum si la alegerile locale in statul membru unde isi au resedinta, in aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat; C 83/56 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene 30.3.2010 RO
  • dreptul de a se bucura, pe teritoriul unei tari terte in care statul membru ai carui resortisanti sunt nu este reprezentat, de protectie din partea autoritatilor diplomatice si consulare ale oricarui stat membru, in aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat;
  • dreptul de a adresa petitii Parlamentului European, de a se adresa Ombudsmanului European, precum si dreptul de a se adresa institutiilor si organelor consultative ale Uniunii in oricare dintre limbile tratatelor si de a primi raspuns in aceeasi limba.

Aceste drepturi se exercita in conditiile si limitele definite prin tratate si prin masurile adoptate pentru punerea in aplicare a acestora.

Puteti locui si circula liber in UE

In calitate de cetatean al UE, aveti dreptul de a locui si de a circula liber pe teritoriul UE fara a face obiectul discriminarii pe motiv de nationalitate. Daca indepliniti anumite conditii, va puteti stabili oriunde pe teritoriul UE. De exemplu, la intrarea in alta tara din UE, vi se poate cere sa aratati un act de identitate, iar pentru a pleca in alt stat membru pe o perioada de peste trei luni, trebuie sa indepliniti anumite conditii care difera in functie de motivul deplasarii (munca, studii, etc.).

Initiativa cetateneasca

Initiativa cetateneasca europeana va permite sa-i solicitati Comisiei Europene sa pregateasca o propune de act legislativ. Cererea trebuie sa fie semnata de cel putin un milion de cetateni provenind din cel putin un sfert din statele membre.

Participarea activa la viata civica a UE

Uniunea incurajeaza cetatenii si organizatiile sa joace un rol activ in dezvoltarea UE. Programul Europa pentru cetateni finanteaza initative in domenii ca participarea si democratia la nivelul UE, dialogul intercultural, ocuparea fortei de munca, coeziunea sociala si dezvoltarea durabila, impactul politicilor UE asupra societatii. Programul Drepturi fundamentale si cetatenie  promoveaza drepturile cetatenilor UE.

Cautarea unui loc de munca in statele membre ale UE

In calitate de cetatean european, aveti dreptul sa lucrati in alte tari din UE fara permis de munca. Ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca trebuie sa fiti tratat ca si cetatean al tarii respective, in ceea ce priveste accesul la piata muncii – cu exceptia anumitor posturi din sectorul public. Daca va intereseaza un loc de munca in alta tara UE, puteti consulta site-ul retelei de servicii europene pentru ocuparea fortei de munca www.ec.europa/eures.

Atentie! Cetatenii romani si bulgari au nevoie de permise de munca in anumite tari UE.

Transferul indemnizatiei de somaj in strainatate

Somerii pot obtine sprijin pentru a-si gasi un loc de munca in alta tara UE. Daca sunteti somer si doriti sa cautati un loc de munca in alta tara, puteti solicita oficiului de ocupare a fortei de munca din Romania sa va transfere indemnizatia de somaj in tara respectiva, pe termen de 3 luni, cu posibilitatea extinderii pana la 6 luni.

Pentru a primi indemnizatia de somaj fara intreruperi, trebuie sa va prezentati  formularul de autorizare si sa va inregistrati la oficiul de ocupare a fortei de munca din tara respectiva, in termen de 7 zile de la parasirea tarii in care ati devenit somer. Daca termenul de 3 luni expira si nu v-ati gasit inca loc de munca, puteti solicita prelungirea autorizatiei cu inca 6 luni.

Recunoasterea calificarilor profesionale

In calitate de cetatean UE, aveti dreptul de a va exercita profesia in alta tara europeana. Daca profesia nu va este reglementata in tara gazda, o veti putea practica in aceleasi conditii ca si cetatenii acelei tari, nefiind nevoit sa obtineti un certificat oficial de recunoasterea calificarilor. Pentru a afla ce reguli se aplica in cazul profesiei dvs si care sunt punctele nationale de contact care va pot ajuta, puteti consulta www.ec.europa.eu/interna_market/qualifications.

Impozitele

Nu exista norme europene care sa stabileasca modul de impozitare a veniturilor cetatenilor UE care locuiesc si lucreaza in alta tara decat cea de origine. In mod normal, tara in care lucrati va impozita veniturile pe care le obtineti pe teritoriul sau. Daca locuiti si va platiti impozitele in alta tara, tara de resedinta v-ar putea impozita si ea veniturile obtinute in tara in care lucrati.

Totusi, unele state au incheiat acorduri pentru a evita dubla impunere. Cand locuiti mai mult de 6 luni pe an in alta tara, s-ar putea considera ca aveti domiciliul fiscal in tara respectiva. Ca urmare, aceasta va poate impozita veniturile totale obtinute oriunde in lume.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie