Victor Safta, director general Nobles Securites: Romania sta mai bine la numarul de someri inregistrati decat UE

 

O analiza realizata de specialistii fondului de investitii Noble Securites arata ca nivelul somajului în zona euro si în SUA a ajuns la cote îngrijoratoare. România sta ceva mai bine la aceste date statistice, dar perspectivele nu sunt îmbucuratoare nici la nivelul lui 2012, nici 2013.

Victor Safta

Conform Oficiului European de Statistica (Eurostat), în luna iulie, rata somajului în Zona Euro a ramas la 11,3%, dupa ce valoarea pentru iunie a fost revizuita în crestere, acest nivel reprezentând un nou maxim istoric. La nivelul UE, rata somajului este de 10,4% din populatia activa. Fata de începutul anului, numarul de someri a crescut cu 1 milion de persoane în Zona Euro si cu 0,9 milioane în UE. Spania a înregistrat în iulie o rata a somajului de 25,1%, iar Grecia a avut în iunie un somaj de 24,4%, fata de 23,5% în mai si 17,2% în aceeasi luna a anului trecut. Somajul din Franta a crescut în trimestrul al doilea la maximul ultimilor 13 ani, respectiv 10,2%. Rata somajului din Germania se afla la minimul ultimelor decenii, dar Agentia Federala a Muncii din Nuremberg a anuntat în ultimele luni cresteri ale numarului de someri, în conditiile în care cresterea economica a tarii încetineste, iar cererea de export în UE se reduce.

În România, rata somajului a scazut în iulie la 7%, de la valoarea de 7,3% înregistrata în luna iunie. “La nivelul UE, rata somajului din România se situeaza sub nivelul mediu în prezent, însa perspectiva nu este linistitoare: având în vedere previziunile economice slabe pentru Europa în acest an si în 2013, companiile din România au nevoie de programe viabile care sa le sustina competitivitatea si orientarea spre noi piete de export, favorizând angajarile, altfel este foarte probabil ca pe viitor somajul sa marcheze anumite cresteri si în România”, a aratat Victor Safta.

In Zona Euro în special, se asteapta sa se înregistreze un salt al ratei somajului cu o panta destul de abrupta: totusi, înca speram ca ritmul de crestere a somajului în 2012 nu se va apropia prea mult de cel din 2009, an de profunda criza financiara si economica”, a precizat Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Gabriela Tinteanu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie