Noble Securities: Leul este cea mai performanta moneda din UE in 2013

 

Desi cursul de schimb a suferit fluctuatii destul de mari în acest an, totusi leul este cea mai performanta moneda din UE în 2013, potrivit unei analize a casei de brokeraj Noble Securities.

Leu-euroLeul este, la finele primelor zece luni ale acestui an, cea mai performanta moneda din Uniunea Europeana, fiind singura care înregistreaza o crestere în fata euro comparativ cu cotatia din ianuarie, conform unei analize a Casei de brokeraj Noble Securities.

„În ultimele câteva luni, moneda nationala a fost doar putin influentata de ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR si, în plus, a rezistat destul de bine turbulentelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci si importante si, în consecinta, generatoare de volatilitati crescute în piata. În ceea ce priveste euro, trebuie spus ca moneda unica a avut în octombrie un parcurs favorabil fata de USD (cu o crestere de circa 0,4%), desi a fost afectata în ultimele zile ale lunii trecute de rezultatele dezamagitoare înregistrate atât de Germania, cât si de Zona Euro în ansamblul sau în ceea ce priveste somajul; în plus, departarea ratei inflatiei din Zona Euro de obiectivele Bancii Centrale Europene (BCE) a întarit speculatiile potrivit carora BCE ar putea lua în calcul scaderea dobânzii de referinta pentru a stimula cresterea în regiune”, a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities – Sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

La sfârsitul lui octombrie, leul a înregistrat o crestere de circa 0,5% în fata euro comparativ cu cotatia avuta la începutul lunii. Forintul a marcat un avans de aproape 0,7% în octombrie fata de euro, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,9%. Kuna croata a înregistrat o variatie redusa luna trecuta raportat la euro, coroana ceha s-a depreciat cu circa 0,4%, iar coroana suedeza si lira sterlina au scazut cu circa 1,3% fiecare în perioada mentionata.

La finele primelor zece luni din 2013, leul a înregistrat o crestere de circa 0,3% în fata euro, comparativ cu cotatia sa de la începutul lui ianuarie, fiind singura moneda din UE care marcheaza o apreciere fata de moneda unica pâna în prezent pe anul în curs. Kuna croata pierde din performantele anterioare, dar se mentine moneda din UE cu cea mai mica scadere fata de euro (circa 0,6%) la finele lui octombrie comparativ cu cotatia sa de la începutul anului; în acelasi interval, forintul a scazut cu aproximativ 1,42%, coroana suedeza s-a depreciat cu circa 2,5%, zlotul si coroana ceha au scazut cu circa 2,7% fiecare, iar lira sterlina cu aproximativ 4,2%.

Euro s-a apreciat cu aproape 3% fata de dolarul american la finele lui octombrie comparativ cu cotatia de la începutul anului. În octombrie, dolarul a atins minimul pe anul în curs fata de euro, pe fondul blocajului partial al activitatii Guvernului american si al modului în care acesta s-a rezolvat. În ultima saptamâna a lunii trecute, dolarul a înregistrat o corectie spectaculoasa, dar, pâna în prezent pe anul în curs, majoritatea monedelor din UE au ramas în avantaj fata de dolarul american. Leul se distinge în ‘plutonul’ monedelor din UE, înregistrând la finele primelor zece luni o crestere de circa 3,1% fata de dolar, comparativ cu cotatia sa de la începutul anului, plasându-se astfel, alaturi de euro, în topul monedelor din regiune care au realizat cele mai mari aprecieri fata de dolar.

„Recenta sedinta a FED a lasat în continuare loc speculatiilor privind momentul si proportia unei eventuale reduceri a stimulentelor monetare. Cred însa ca nici FED si nici BCE înca nu si-au spus ‘ultimul cuvânt’ în ceea ce priveste masurile pe anul în curs si perspectivele începutului lui 2014; în acelasi timp, rezultatele economice recente privind Zona Euro pun sub semnul întrebarii evolutia regiunii în ultimul trimestru al anului, cu influentele de rigoare în piata, asa încât vom avea parte de un sfârsit de an cu evenimente ce pot fi generatoare de volatilitati crescute”, a precizat Silviu Pojar. romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie