Curtea Constitutionala, sesizata de CSM, in legatura cu refuzul Senatului de revocare din functie a senatorului Daniel Mora

 

Presedintele CSM a sesizat joi CCR cu o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala în ceea ce priveste refuzul Senatului de a pune în executare decizia definitiva si irevocabila a Înaltei Curti de Casatie si Justitie prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate a senatorului liberal Daniel Akos Mora.

curtea constitutionalaSesizarea înaintata de CSM a venit în urma unei solicitari trimisa Consiliului de Agentia Nationala de Integritate, institutie care a solicitat în mai multe rânduri Senatului revocarea din functie a lui Daniel Akos Mora.

„ANI a solicitat în mod repetat Senatului României sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a Deciziei definitive si irevocabile nr. 6289/24.09.2013 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie în cazul senatorului Mora Akos Daniel. Comisia Juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului României nu a aplicat sanctiunea disciplinara de revocare din functie a senatorului Mora Akos Daniel, în ciuda unei decizii definitive si irevocabile a instantei, considerând ca aceasta speta nu este de competenta Senatului”, se arata într-un comunicat al ANI remis joi AGERPRES.

Agentia aminteste ca, într-un caz similar, cel al fostului senator Mircea Diaconu, Curtea Constitutionala a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul ca „votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatata irevocabil printr-o hotarâre judecatoreasca, Senatul a actionat ultra vires, arogându-si competente care apartin puterii judecatoresti” si a constatat „existenta unui conflict juridic de natura constitutionala între autoritatea judecatoreasca si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul României, de natura a împiedica puterea judecatoreasca sa îsi îndeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita”.

ANI a constatat faptul ca Daniel Mora, fost consilier judetean de Mures, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul careia acesta detine functia de director si calitatea de asociat, a încheiat contracte de executie lucrari în valoare totala de 15.689.344 lei cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ-teritoriale de pe raza judetului Mures. (A – autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie