Medierea un bun national?

 

Robert Cazanciuc, Ministrul Justitiei, a declarat ca e nevoie de o mai mare incredere in toate mecanismele justitiei, cum ar fi si alternativele de mediere si arbitraj, dupa cum mentioneaza agerpres.ro
IntrebariCum mecanismele justitiei sunt in seama Ministerului Justiei, care are ” intentia de a degreva, de a scurta termenele, de a face un instrument mai facil, atât pentru judecatori, cât si pentru avocati” iar arbitrajul nu a prins piata ca alternativa a justitiei, se pare ca ramane ca alternativa medierea.
Intrebarea este cine trebuie sa construiasca increderea in alternativa medierii?
Este suficienta doar munca mediatorilor? Sau mai e nevoie si de altceva? Implicarea Consiliului de Mediere in construirea increderii in mediere ar fi salutara?
Modificarile din acest an ale legii medierii au bulversat atat activitatea mediatorilor cat si perceptia justitiabililor asupra procedurii medierii. Iar CdM nu a fost consultat si nici nu a avut un cuvant de spus in aceasta privinta, asa cum ar fi fost de asteptat.
Cum sa fie credibila alternativa medierii cand la nivel institutional Consiliul de Mediere nu are credibilitate si nu este consultat?
Ministerul Justitei are grija sa creeze instrumente mai facile pentru judecatori si avocati, chiar daca avocatii nu sunt in subordinea MJ ci practica si ei o profesie liberala.
In sarcina cui este sa faca acelasi lucru pentru mediatori?
Cum poate un consiliu de conducere a unei profesii sa reprezinte interesele profesionistilor sai atata timp cat nu are girul lor?
Am ales un Consiliu de Mediere pentru doi ani. Ce a facut acest consiliu pentru noi?
Zilele trecute si-a prelungit mandatul pentru inca doi ani printr-o hotarare data de ei pentru ei.
Si ,ca sa ne dea si noua un os de ros, la doua zile distanta au anuntat Conferinta Nationala a Mediatorilor, pe care au obligatia sa o organizeze in fiecare an si care este totusi prima din mandatul lor. Nu ne fac nici o favoare cu aceasta conferinta ci doar isi indeplinesc obligatiile.
Medierea este un bun national. Dar nu la noi in tara. Medierea este un bun national in tarile si pentru natiunile unde creeaza beneficii in randul cetatenilor si nu este folosita pentru satisfacerea unor interese personale a celor din conducere. De un bun national au grija si guvernantii si parlamentarii tarii respective. Asa se intimpla si in Romania?
Conferinta Nationala anuntata si organizata de CdM nu are inca o agenda. Care este obiectivul acestei conferinte? O sa auzim din nou promisiuni? Sau o sa avem , in sfarsit, parte de o dare de seama in ceea ce priveste bugetul de venituri si cheltuieli ale consiliului? Cum se gandesc membrii consiliului sa dea ochii cu mediatorii dupa ce si-au prelungit mandatul fara acordul lor?
Oare nu era mai potrivit sa organizeze alegeri in locul conferintei?

Alin Coman

Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva  a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie