Ministrul Agriculturii: Politica ministerului va fi una de incurajare a fermierilor mici pentru a iesi din zona de subzistenta

 

România are în prezent 860.000 de fermieri care se zbat în zona de subzistenta, iar noi avem o datorie de a-i ajuta sa se asocieze ca sa produca mai mult pentru piata, a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la congresul Federatiei Nationale PRO AGRO.

daniel constantin„Politica ministerului în perioada urmatoare va fi una de încurajare a fermierilor mici de a produce mai mult pentru piata si de a iesi din zona de subzistenta. MADR va sustine din punct de vedere financiar ca plata directa pe cei care au mai mult de 5 hectare, iar noi avem în prezent 860.000 de fermieri care se zbat, înca, în zona de subzistenta pentru ca au între 1 si 5 hectare.

Cred ca avem o datorie sa-i stimulam sa se asocieze. Este important sa le transmitem mesajul ca daca au 2-3-4 sau 5 hectare nu mai primesc acelasi sprijin ca fermierii cu 6-7 hectare, însa o pot face daca se asociaza cu doi sau cinci vecini sau tot satul si formeaza o asociatie de producatori, astfel încât sa poata primi acelasi nivel de plati sau mai mare decât în prezent. Asta nu înseamna ca vor fi exclusi de la plata, ci pur si simplu vor avea o plata mai mica pe hectar”, a mai adaugat seful MADR.

Ministrul Agriculturii a spus ca APIA va veni cu un sistem simplificat pentru micii fermieri în privinta cererii pe care o vor depune pentru platile pe suprafata, conditionat, însa, de o plata mai scazuta.

„Sunt mai multe simulari deocamdata. Sunt variante care spun ca trebuie sa fie o plata pentru cei care detin 1-5 ha, o alta între 5 si 30 de hectare si o alta peste 30 de ha. Unii au mai propus o plata pentru cei care au între 30 si 60 hectare si alta peste. Trebuie sa definim clar, sa le spunem fermierilor care sunt optiunile pe care le avem pentru ca în primavara se vor depune din nou cereri la APIA (…) Mi-as dori ca pâna la finele acestui an sa stabilim politica în agricultura pe urmatorii 7 ani, nu numai aceea bazata pe fonduri europene ci si pe bugetul de stat”, a adaugat seful MADR.

Federatia Nationala PRO AGRO organizeaza joi, la Indagra, primul sau congres, prilej cu care vor fi prezentate realizarile si obiectivele acesteia, precum si semnificatia si importanta înscrierii în organizatia europeana a agricultorilor COPA-COGECA.

Reprezentantii PRO AGRO vor dezbate subiecte precum rolul asociatiilor si federatiilor în sustinerea sectorului agricol în România, modelul francez si polonez în agricultura si, nu în ultimul rând, previziunile Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020 în ceea ce priveste România. (AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie