Eugen Sinca, analistul sef al BCR, apreciaza ca valoarea productiei agricole din Romania, va creste cu aproximativ 13 miliarde lei in acest an

 

Valoarea productiei agricole din România va creste cu aproximativ 13 miliarde lei în acest an, în conditiile în care vremea favorabila a sustinut productia vegetala, a declarat, marti, Eugen Sinca, analistul – sef al BCR si vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).
Analistul – sef al BCR sustine ca o parte din acesti bani ar trebui sa mearga spre investitii în utilaje si echipamente de irigatii care lipsesc din dotarea fermelor românesti.

eugen sinca‘Performanta foarte buna a agriculturii din acest an poate atrage atentia investitorilor straini dupa liberalizarea pietei terenurilor agricole în ianuarie 2014. La un nivel de 80 de miliarde de lei pe an, agricultura românesca este o afacere suficient de mare pentru a fi vizibila pentru orice investitor, iar cresterea populatiei pe glob, cu 80 milioane locuitori pe an, o poate face si extrem de profitabila’, a spus Eugen Sinca în cadrul unei conferinte de presa.

Acesta sustine ca atragerea de investitori straini cu experienta în domeniul agricol si conditionati de obligatia de a lucra terenurile cumparate în România poate schimba fata agriculturii românesti în urmatorii ani, alaturi de absorbtia de fonduri europene si sprijinirea investitiilor facute de oamenii de afaceri locali.

Potrivit lui Sinca, în prima jumatate a anului 2013, România a avut un deficit comercial de aproape 700 de milioane euro pe segmentul alimentelor procesate, contrabalansat partial de un excedent comercial de 165 de milioane de euro pe segmentul produselor neprelucrate.

‘Agricultura detine o pondere de 6% în PIB în România, fata de 4% în Polonia si Ungaria sau 2% în Franta’, a aratat Sinca. Potrivit acestuia, scaderea treptata a ponderii sale va avea loc în paralel cu cresterea importantei unor sectoare cu valoare adaugata mai mare, precum industria alimentara, serviciile de turism si transport al marfurilor.

Conform datelor prezentate de Sinca, România atrasese pâna la finalul anului 2012 investitii straine directe de 1,4 miliarde euro în agricultura, silvicultura si pescuit, fiind un campion regional în acest sens (2,4% din totalul investitiilor straine directe). Pe de alta parte, investitiile straine directe în industria alimentara erau de numai 2,2 miliarde euro la finalul lui 2012, de peste patru ori mai mici decât cele atrase de Polonia.

Acesta a explicat ca industria alimentara are în mod traditional un grad redus de intensitate tehnologica iar dezvoltarea ei se poate face si cu investitii autohtone relativ mici. De asemenea, gradul de absorbtie al fondurilor europene destinate agriculturii este mai bun decât cel aferent fondurilor structurale.

Sinca sustine ca, în medie, o ferma din România dispune de 4 utilaje de tipul tractoarelor si combinelor, fata de 88 de utilaje în Polonia si 120 în Franta. Situatia este la fel de grava si în ceea ce priveste dotarea cu echipamente de irigatii, ceea ce face ca fermierii români sa piarda lupta cu vremea nefavorabila. Dincolo de dificultatile financiare, dotarea slaba cu utilaje pe exploatatie agricola se explica prin numarul foarte ridicat al fermelor de subzistenta care nu dispun de niciun utilaj.

O treime din terenul arabil din România este lucrat de exploatatii sub 5 hectare care nu sunt orientate catre pietele de consum.(AS – autor: George Banciulea, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie