Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, despre rectificarea bugetara
Discutiile privind rectificarea bugetara „nu sunt picate din luna”, în functie de evaluari s-a ajuns la aceasta situatie, însa proiectul poate suferi modificari în sedinta de Guvern, a declarat marti ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la conferinta Mediafax Talks about Innovation in HealthCare.
Ministrul Sanatatii a declarat ca vrea sa clarifice unele „distorsiuni”, întrucât a observat ca este „o mare emotie referitoare la rectificarea bugetara”.
„Eu nu pot sa fac acum consideratii de ce este necesara rectificarea si de ce se face în minus. Sunt alti colegi care au responsabilitati în acest domeniu si cred ca sunt explicatii date. A face comentarii pe un proiect aflat pe site-ul Ministerului de Finante Publice este atributul media, dar nu atributul ministrilor. Proiectul, mai ales când vorbim de buget, intra în sedinta de guvern si, de foarte multe ori, sufera modificari. Ce ar însemna azi sa va fac comenatrii si mâine, în sedinta de guvern, sa se faca modificari?”, a spus ministrul Sanatatii.
Eugen Nicolaescu a explicat ca unele ministere au bani pe care nu îi pot folosi pâna la sfârsitul anului, acesta fiind motivul pentru care s-a decis ca acele sume sa fie directionate catre sectoare care au nevoie.
„Corect fata de colegii mei si de bugetul acestei tari este sa identifici posibilitati de consum si ce nu se poate consuma, atunci o parte din bani mai bine îi alocam altor sectoare care au nevoie. Stiu ca ministerul domnului Stroe nu are banii pentru salariile politistilor pâna la sfârsitul anului. Mai e ceva: cheltuielile de la investitii nu se pot duce catre alte zone, deci ei trebuie sa mearga tot catre zone de investitie si s-au identificat investitii nedecontate”, a mai spus Nicolaescu.
Ministrul a precizat ca discutiile privind rectificarea bugetara au loc de câteva saptamâni si „nu sunt picate din luna”.
„Sunt discutii purtate de mai multa vreme. Eu însumi am solicitat grafice de lucru ca sa stim cum stam si în functie de evaluari s-a ajuns la aceasta situatie”, a mai spus ministrul Sanatatii.
Bugetele ministerelor Muncii, Dezvoltarii, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sanatatii, Societatii Informationale si Apararii vor fi taiate la a doua rectificare din acest an, de alocari suplimentare urmând sa beneficieze Afacerile Interne, Justitia, Externe si Camera Deputatilor.
Taieri de bugete vor fi operate la Ministerul Muncii (cu 520,4 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (315,1 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, în principal la titlul 51 „Transferuri între unitati ale administratiei publice” (-280,0 milioane lei), titlul 55 „Alte transferuri” (-21 milioane lei) si bunuri si titlul 20 „Bunuri si Servicii” (-6 milioane lei)) Ministerul Mediului (178,1 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, în principal la titlul 56 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” (-200,0 milioane lei)), Ministerul Transporturilor (134,3 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, în principal la titlul 55 „Alte transferuri” (-225,1 milioane lei). De asemenea, s-a avut în vedere asigurarea sumei de 190,0 milioane lei pentru pentru finantarea în anul 2013 a proiectelor de investitii la magistralele de metrou), Ministerul Economiei: (62,2 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, în principal la titlul 55 „Alte transferuri” (-42,8 milioane lei) si la titlul 71 „Active nefinanciare” (-7,3 milioane lei)), Ministerul Sanatatii (54,5 milioane lei), Ministerul pentru Societatea Informationala (50,8 milioane lei), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (46,9 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, în principal la titlul 20 „Bunuri si servicii” (-11,8 milioane lei), titlul 56 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” (-30,0 milioane lei) si titlul 71 „Active nefinanciare” (-11,4 milioane lei)), Ministerul Finantelor Publice (46,5 milioane lei), Ministerul Apararii Nationale (33,5 milioane lei) si tot Ministerul Finantelor Publice, dal la „Actiuni Generale” (451,6 milioane lei).
Ministerul Afacerilor Interne va primi 104 milioane lei, Ministerul Justitiei – 99,2 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe- 13 milioane lei, Camera Deputatilor- 12 milioane lei, iar Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor- 23 milioane lei, fonduri necesare pentru asigurarea sumelor aferente „Programului actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, cu impact direct asupra asigurarii tinerii sub control a bolilor animalelor cu transmitere la om”. Aurelia Alexa, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!