Desi a fost atacat la Curtea Constitutionala, Noul Cod al Insolventei a intrat in vigoare

 

Intrarea in vigoare pe 25 octombrie 2013 a Noului Cod al Insolventei a produs nelamuriri in randul cititorilor nostri, care ne-au intrebat cum se pot aplica noile reglementari, in conditiile in care acestea au fost atacate la Curtea Constitutionala (CCR). AvocatNet.ro va raspunde in materialul urmator la aceasta intrebare.

codul-insolventeiOUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa se aplica din 25 octombrie 2013, desi doua dintre prevederile ordonantei au fost contestate de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala.

Avand in vedere ca Noul Cod al Insolventei a fost aprobat sub forma de ordonanta de urgenta, in acest caz nu se suspenda in niciun fel intrarea in vigoare, chiar daca unele prevederi au fost contestate la Curtea Constitutionala, a declarat pentru AvocatNet.ro avocatul Radu Ionescu, managing partner, Casa de Avocatura Ionescu si Sava.

Potrivit legislatiei in vigoare, o ordonanta de urgenta intra in vigoare la momentul publicarii in Monitorul Oficial, daca in cuprinsul ei nu este prevazuta o data ulterioara. In cazul OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este specificat in cuprins ca ordonanta intra in vigoare la data de 25 octombrie 2013.

Astfel, Noul Cod al Insolventei se aplica din 25 octombrie 2013.

“Intrarea in vigoare a noilor reglementari privind insolventa ar fi fost suspendata doar in situatia in care actul normativ ar fi fost supus adoptarii in Parlament”, a continuat avocatul.

In plus, au fost constestate la Curtea Constitutionala doar doua articole ale codului, asa incat chiar daca CCR ar admite neconstitutionalitatea acestora, doar cele doua prevederi ar fi afectate si nu intregul cod, a adaugat Radu Ionescu.

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constitutionala prevederea din Noul Cod al Insolventei potrivit careia actul normativ se aplica tuturor procedurilor aflate in derulare, pentru ca nu respecta principiul previzibilitatii din Consitutie. De asemenea, a atacat si articolul care stabileste ca activitatea debitorilor aflati sub incidenta Legii audiovizualului, adica a posturilor de radio si televiziune, se suspenda incepand cu deschiderea procedurii de insolventa si pana la confirmarea planului de reorganizare. Cu alte cuvinte, in aceasta perioada, radiourile si televiziunile nu vor putea emite.

CCR urmeaza sa se pronunte asupra neconstitutionalitatii dispozitiilor contestate de Avocatul Poporului, maine 29 octombrie.

Va reamintim ca Noul Cod al Insolventei a fost adoptat si a intrat in vigoare sub forma de ordonanta de urgenta si nu de lege, varianta in care fusese lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei.

Laura Mihalcea, avocat in cadrul casei de avocatura Ionescu si Sava, a declarat recent pentru AvocatNet.ro ca Noul Cod al Insolventei ar fi trebuit adoptat sub forma de lege si supus dezbaterilor din Parlament, din cauza complexitatii sale si nu trebuia adoptat in regim de urgenta de Guvern. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie