Reteaua infractionala in cazul evaziunii de 50 milioane euro, viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne

 

Persoanele suspectate în dosarul de evaziune în care s-au efectuat peste 160 de perchezitii coordonau o retea infractionala ce viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist si fiind utilizate societati comerciale de tip fantoma, informeaza Directia Nationala Anticoruptie.

dna„Din rezolutia de începere a urmaririi penale au rezultat date si indicii temeinice ca persoanele suspectate coordonau o retea infractionala ce viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist. În cadrul acestuia erau utilizate societati comerciale de tip fantoma, pe care persoanele suspectate le controlau si care derulau operatiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale”, se arata într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.

Sursa citata subliniaza ca fiecare persoana din cadrul grupului avea atributii bine determinate: unii aveau atributii pe linia înfiintarii firmelor fantoma, altii pe linia racolarii pe de o parte a cetatenilor straini în vederea plasarii acestora ca asociati în cadrul firmelor fantoma implicate în circuitul evazionist, iar pe de alta parte a cetatenilor români dispusi sa îsi asume calitatea de asociat si administrator al firmelor de acest gen, în schimbul unor sume de bani, altii erau implicati în reprezentarea firmelor fantoma înfiintate în relatia cu autoritatile fiscale si în identificarea functionarilor fiscali care sa-i sprijine (ex: prin musamalizarea controalelor fiscale, prin neefectuarea controalelor fiscale), unii intermediau legaturile cu functionari ANAF cu atributii în verificarea firmelor si se implicau în solutionarea controalelor fiscale asupra societatilor fantoma, altii întocmeau documentatia contabila pentru operatiunile comerciale realizate de catre firmele fantoma iar altii coordonau operatiunile de transport si mentineau legatura cu soferii, cu reprezentantii firmelor beneficiare.

„Membrii gruparii desfasurau activitati având ca scop principal reducerea substantiala a obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidentierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Concomitent, erau evidentiate cheltuieli care nu aveau la baza operatiuni reale ori erau evidentiate alte operatiuni fictive. De asemenea, sustragerea de la efectuarea verificarilor fiscale, reprezenta o alta modalitate de evaziune fiscala. În acelasi timp, persoanele suspectate au procedat la stabilirea cu rea-credinta a impozitelor, taxelor sau contributiilor, având ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat, în special sume datorate cu titlu de TVA”, sustin procurorii.

Membrii retelei au derulat operatiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate marfurile fiind valorificate fara forme legale pe piata interna, cu eludarea legislatiei privind obligatiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit s.a.), în care au fost implicate societati comerciale pe care membrii grupului le-au folosit pentru reducerea masei impozabile.

„Astfel, acestia declarau scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare si mentionau, tot fictiv, ca operatiunile ar fi fost sustinute si prin realizarea de tranzactii bancare în ‘bucla”. În realitate, operatiunile comerciale erau folosite pentru tranzitarea succesiva a conturilor societatilor în circuitul comercial, dupa care se reîntorceau la societatea initiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al marfurilor”, se spune în document.

DNA precizeaza ca pentru eludarea sistemului de taxe si impozite, impus de legislatia financiara a statului român, reprezentantii societatilor mentionate recurgeau la ‘reglarea” balantei de TVA sub forma corelarii valorii achizitiilor cu livrarile efectuate, uzând de interpunerea unor circuite comerciale frauduloase în care au fost angrenate firme cu un comportament de tip ‘fantoma”, controlate prin interpusi.

Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat în perioada 2011-2013 fost estimata la peste 50 de milioane de euro, reprezentând impozit pe profit si TVA neachitate, precum si TVA rambursat prin declararea de operatiuni fictive.(AS, autor : Madalina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie