Romgaz nu mai este cel mai mare producator si vanzator de gaze din tara

 

Dupa ce a taiat furnizarea catre producatorul de îngrasaminte chimice Inter Agro, Romgaz a pierdut si pozitia de cel mai mare producator de gaze din România. Patronul Inter Agro s-a dus la Petrom sa cumpere gaze pentru combinatele sale, în timp ce Romgaz a stocat cea mai mare parte din ce a extras.

romgaz platformaRomgaz nu mai este cel mai mare producator si vânzator de gaze din tara, în acest an Petrom a câstigat detasat lupta. Situatia se poate vedea dintr-o analiza  a Agentiei de Reglementare în Energie pe piata gazelor facuta pe luna iulie, care prezinta si situatia pe prima jumatate a acestui an. Astfel, potrivit documentului citat, Romgaz avea doar 13% din productia totala vânduta de gaze a României, iar Petrom 83%. Diferenta este uriasa fata de anii trecuti când cele doua companii figurau cu procente egale, în jurul a 45% – 47%, de obicei cu Romgaz-ul în avantaj. Si la top furnizori Romgaz-ul a ajuns un jucator mic – 11,2%, iar Petrom detine 72% din piata.

Explicatia declinului Romgaz o ofera presedintele ANRE Nicolae Havrilet: „Anul asta, Romgaz a pierdut cel mai mare consumator de gaze naturale din tara (InterAgro, compania miliardarului Ioan Niculae), nu prea a mai avut clienti. Tot ce-a facut a fost sa stocheze. Avem stocuri record pentru aceasta perioada în perspectiva iernii: 2,5 miliarde de metri cubi, din 3 miliarde capacitate maxima, majoritatea fiind gaze produse de Romgaz. Ce n-a vândut Romgaz tot anul va vinde la iarna pentru ca vom impune o cota de 34% din cos gaze de înmagazinare”, explica Havrilet.  Acesta explica si motivul pentru care Romgaz a pierdut clientul InterAgro. Astfel, întreruperea relatiilor contractuale s-a întâmplat din cauza datoriilor istorice pe care compania lui Niculae le avea la Romgaz. De la începutul acestui an, Romgaz a primit ordine sa nu mai livreze gaze catre Inter Agro pâna la achitarea integrala a datoriilor de „zeci de milioane de euro”. Niculae nu a platit, a apelat la Petrom pentru gazele necesare celor sase combinate chimice pe care le detine, chiar si platind gazele în avans. Pentru ca InterAgro este cel mai mare consumator de gaze din tara, „arzând” anual circa 2,5 miliarde de metri cubi, Romgaz nu a mai avut practic unde sa-si vânda gazul.

„Ce pot sa va spun e ca am produs la fel ca anul trecut. Ca am stocat sau nu, am produs la fel”, ne spune Dumitru Rotaru, director de exploatare la compania de stat.

Faptul ca 90% din gazul din depozite e de productie interna, de doua ori mai ieftini decât cel de import, nu va aduce ieftiniri la factura, la iarna. Si asta pentru ca suntem în proces de liberalizare a pietei de gaze, iar preturile de intern trebuie sa tinda catre cel de import, pretul de piata. Liberalizarea se face treptat, pâna în 2017, pâna în acest moment piata s-a deschis cu circa 10%, însa 1 ianuarie 2014 aduce înca 1-2 procente în plus la deschiderea pietei ceea ce teoretic ar presupune o usoara scumpire a gazului. Totusi, Havrilet a declarat recent ca , cel mai probabil, pretul va ramâne acelasi pentru ca avem gaz ieftin în depozite si nici necesarul de import nu v mai fi asa mare ca în alti ani.  „La cosul pentru noiembrie am impus o cota de import de doar 15%. În alti ani, aveam macar 35% în aceasta perioada”, arata presedintele ANRE.

Productia totala anuala a României este de circa 12-13 miliarde de metri cubi. În anii trecuti, aproape o treime provenea din importuri. Din acest an, statul a început sa se bazeze din ce în ce mai mult p intern astfel încît importurile s-au situat în medie la 15%.
Pretul gazului intern este de 218 dolari/ mia de metri cubi. Cel de import este 400 de dolari. Populatia primeste gazele la un pret de cos ce reprezinta o medie ponderata cu cantitatea între intern si export.  Florin Cojocaru, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie