Cum isi taie bancile singure craca de sub picioare

 

Sanatatea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor este de la o luna la alta la cote de avarie si nu se întrevede prea curând vreun semn de stabilizare.

13542730-male-hand-holding-wooden-pencil-with-eraser-and-erase-word-creditDe parca nu ar fi de ajuns ca economia întârzie sa îsi ia avânt si mai mult balteste în insolvente si avanseaza ca melcul, tot mai multe banci locale se confrunta cu presiuni din partea bancilor-mama pentru a închide liniile de finantare. Asta se resimte într-un apetit tot mai redus al bancilor de a acorda credite, ceea ce întârzie si mai mult redresarea economica, iar asta se rasfrânge asupra capacitatii de rambursare a creditelor.

Suntem într-un cerc vicios, în care bancile locale presate de bancile-mama îsi taie singure craca de sub picioare, scazând creditarea, în timp ce restantele cresc de la o luna la alta. Chiar daca bancile si-au constituit pâna acum provizioane suficiente, neplata creditelor pare a deveni o stare de fapt periculoasa, ca o metastaza care se întinde încontinuu.

Potrivit datelor BNR, la sfârstul lunii august restantele au urcat la 33,35 miliarde lei (7,5 miliarde euro), iar ponderea acestora a ajuns la 14,9%, cel mai ridicat nivel din toate timpurile.

Fata de sfârsitul anului trecut, nivelul restantelor a urcat cu 4,31 miliarde lei, iar totalul ceditelor a scazut cu 4,66 miliarde lei, ceea ce a facut ca ponderea restantelor sa avanseze destul de rapid, de la 12,6% la 14,9%.

Stocul restantelor si al creditelor neperformante e inflamat cel mai mult de segmentul companiilor, tot mai afectat de întârzierea reluarii unei cresteri economice sustinute si de înmultirea numarului de insolvente. Practic, restantele companiilor sunt de peste doua ori mai mari decât ale populatiei. În timp ce restantele populatiei sunt de pâna în 11 miliarde lei, ale companiilor au depasit 22 miliarde lei.

Pe de alta parte, desi au o pondere mai mica în totalul creditelor acordate, restantele la valuta sunt mult mai mari în valoare absoluta decât cele la lei, cântarind 60,66% din total, respectiv 20,23 miliarde lei, în timp ce restantele la creditele în lei sunt de 13,12 miliarde lei. Pe segmentul creditarii în valuta, restantele au o pondere de 14,47%, în timp ce ce pe partea împrumuturilor în lei restantele se situeaza la 15,58% din creditele acordate.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie