Piata telecom de anul viitor va fi marcata de lansarea televiziunii digitale si a retelelor pe baza tehnologiei 4G LTE

 

Începând cu luna aprilie 2014 intra în vigoare noile licente de comunicatii mobile, dar nu toti operatorii câstigatori au început sa efectueze teste pentru noile retele. În urma licitatiei din 2012 a ramas spectru nealocat, iar în curând alt jucator ar putea câstiga o licenta pentru a intra pe piata.

piata telecom, antene“Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România si Vodafone Romania au solicitat si au primit din partea ANCOM acorduri pentru efectuarea de transmisii radio experimentale în unele dintre benzile câstigate la licitatia de anul trecut, în vederea testarii tehnologiei LTE si a pregatirii retelelor radio pentru lansarea comerciala a serviciilor 4G”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare si administrare în comunicatii.

Companiile care au câstigat licentele în urma licitatiei din 2012 sunt Cosmote România, Vodafone România, Orange România, RCS&RDS si 2K Telecom, care opereaza în acest moment serviciile mobile 4G WiMax sub brandul Idilis.

Potrivit sefului ANCOM, licentele acordate la licitatia din 2012 sunt neutre tehnologic, operatorii având libertatea de utiliza oricare dintre tehnologiile disponibile în benzile alocate.Toti cei trei operatori mai sus mentionati au solicitat acordul de a experimenta tehnologia LTE.

Lansarea televiziunii digitale si a retelelor pe baza tehnologiei 4G LTE vor fi lucrurile care vor marca piata telecom în anul 2014.

“Piata comunicatiilor din România este una dintre cele mai competitive piete la nivelul Uniunii Europene, „beneficiind” de avantajul unei competitii bazate pe infrastructuri, fiind caracterizata de tarife mici, varietate, servicii de calitate si rate de penetrare în crestere. Fiind o piata matura si stabila, perspectivele de crestere pentru anii viitori vin tocmai de pe segmentele care implica implementarea si dezvoltarea unor noii tehnologii, cum ar fi, spre exemplu, tehnologia LTE/4G pe piata comunicatiilor mobile sau tehnologia de retransmisie în format digital, în cazul serviciilor de retransmisie a programelor de televiziune”, a mai spus Marinescu.

În urma licitatiei din 2012 mai multe blocuri de spectru în benzile 2600 Mhz si 800 de Mhz nu au fost cumparate de nici un operator, motiv pentru care pe piata româneasca ar mai putea intra si alti operatori telecom.

“ANCOM îsi propune ca pâna la sfârsitul acestui an sa lanseze o consultare publica cu privire la viitorul utilizarii blocurilor de frecvente ramase nealocate la licitatia din 2012”, a mai spus Catalin Marinescu. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie