O noua pista a Aeroportului International „Avram Iancu“ din Cluj, a fost inaugurata sambata

 

Noua pista de 2.100 de metri a Aeroportului International „Avram Iancu“ din Cluj a fost inaugurata ieri, 26 octombrie, cu un miting aviatic care a început la ora 13.00 si la care au participat peste 15.000 de oameni. La eveniment au venit presedintele Senatului, Crin Antonescu, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrii Transporturilor, Apelor si pentru Dialog Social.

Aeroportul International Cluj„Este primul aeroport din tara unde s-a construit o pista de la zero”, a afirmat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

Prezenta vicepremierul, una neanuntata, o înlocuieste pe cea a premierului Victor Ponta. „Primul-ministru a avut azi doua curse de facut: una la Târgu-Jiu si alta la Cluj. Ceata de pe aeroportul din Bucuresti l-a facut sa plece cu întârziere la Târgu-Jiu si m-a trimis pe mine la Cluj, în locul domniei sale”, a afirmat Dragnea.

Legat de noua pista inaugurata azi, vicepremierul a declarat ca este o investitie care va fi continuata si sustinuta de Guvern. „Saptamâna viitoare va avea loc o rectificare de buget, iar de acolo, o importanta suma de bani va veni spre Cluj unde va achita lucrarile executate la pista inaugurata azi, lucrari care nu au fost achitate. De asemenea, o parte din suma destinata Clujului va fi pentru devierea Somesului, inclusiv pentru o parte din Somes care trece prin Cluj, însa pentru asta va trebui sa vorbim si cu primarul municipiului, Emil Boc”, sustine Dragnea.

Întrebat de jurnalisti care va fi suma, aceasta nu a specificat cât va primi Clujul, desi s-a vehiculat cifra de 50 de milioane de lei. „Pista de 2100 de metri va fi extinsa cu ajutorul Guvernului”, a adaugat Dragnea.

Lucrarile de construire la noua pista au demarat în luna noiembrie 2011, executant fiind Asocierea SCC Napoca SA – SC ICCO SYSTEMS SRL – SC GEO ARC SRL. Valoarea initiala a contractului a fost de 137.808.522,23 lei, costurile finale ridicându-se la 166.427.278,88 lei (37,8 milioane de euro). Pista de 2.100 de metri va fi prelungita la 3.500 de metri. Costurile suplimentare la valoarea initiala de atribuire a contractului au fost cauzate de problemele geotehnice aparute pe parcursul derularii lucrarilor, fiind necesare o serie de consolidari la stratul de fundare al pistei, lucrari care nu au fost cuprinse în contractul initial.

Exproprieri de 5,2 milioane de euro

Având în vedere importanta obiectivului de investitii pentru judet si pentru dezvoltarea aeroportului, a fost necesara realizarea exproprierilor pentru terenurile necesare constructiei pistei si instalarii echipamentelor de radionavigatie. Astfel, valoarea aferenta exproprierilor care s-a virat pâna la aceasta data în contul special deschis în acest sens este de 23.317.592 lei (5,2 milioane de euro), urmând ca 1.500.000 lei urmeaza sa fie virati catre o societate comerciala cu profil agricol. Florina Pop, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie