Comisia Europeana se declara aliat al Autoritatii de Supraveghere Financiara si vrea ca institutia sa fie la standarde internationale
Comisia Europeana vrea sa fie cel mai puternic aliat al Autoritatii de Supraveghere Financiara, iar aceasta institutie sa fie la standarde internationale, potrivit sefului delegatiei Comisiei Europene în România, Istvan Pal Szekely.
‘Sunt mai multe chestiuni în care avem aceeasi întelegere sau e un foarte bun început pentru a avea aceeasi întelegere. Si noi si dumneavoastra, ASF, avem nevoie de anumite certitudini pentru a putea trece într-o noua etapa. Vreau sa fiu foarte cinstit: vrem sa fim aliatul cel mai puternic si vrem ca aceasta institutie sa fie la standarde internationale’, a spus Szekely, vineri, la întâlnirea ASF cu delegatia FMI si a CE.
Acesta a subliniat ca reprezentantii Comisiei Europene urmaresc cu interes rezultatul restructurarii personalului Autoritatii de Supraveghere Financiara în urma unei evaluari independente, realizate de o companie cu reputatie internationala. Procesul de selectare a evaluatorului a fost demarat de Autoritatea de Supraveghere Financiara în luna septembrie 2013, precizeaza un comunicat al ASF.
Conform sursei citate, misiunea Fondului Monetar International si a Comisiei Europene a fost invitata la sediul ASF pentru a fi informata în privinta prioritatilor Autoritatii de Supraveghere Financiara. La întâlnire au participat: Dan Radu Rusanu – presedinte ASF, Daniel Daianu – prim-vicepresedinte ASF, Andrea Schaechter – seful misiunii FMI pentru România, si Istvan Szekely – seful delegatiei Comisiei Europene pentru România.
Presedintele ASF i-a informat pe reprezentantii organismelor internationale asupra prioritatilor autoritatii în privinta pietei asigurarilor, a pietei de capital si a sectorului de pensii private, segmente în care reputatia si eficienta ASF a crescut în urma deciziilor care au fost luate dupa comasarea fostelor comisii de supraveghere (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor).
Reprezentantii ASF au adus la cunostinta partenerilor de discutie ca autoritatea a intrat într-o noua etapa de consolidare, dupa ce Guvernul a adoptat, la jumatatea acestei luni, Ordonanta de Urgenta 94/2013, care priveste ASF. Ordonanta ar trebui sa raspunda inclusiv preocuparilor organismelor financiare internationale.
„Ordonanta stabileste clar criteriile de experienta profesionala, cazurile în care persoanele din Consiliul ASF pot fi considerate incompatibile si calitatea de autoritate administrativa autonoma, independenta, autofinantata a Autoritatii de Supraveghere Financiara”, au declarat reprezentantii ASF.
Discutiile dintre ASF, FMI si Comisia Europeana vor continua la nivel de experti, se mai precizeaza în comunicat.(AS – autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilica), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!