O companie americana producatoare de aparatura medicala, acuzata de dare de mita mai multor medici romani

 

Mai multi medici din România ar fi primit mita din partea unei companii americane, producatoare de aparatura medicala. Este vorba de firma Stryker. Informatia apare într-un raport al autoritatilor americane care mentioneaza ca firma ar fi dat mita 500 de mii de dolari mai multor oficiali pentru a obtine contracte publice.

mitaConducerea companiei Stryker nu a recunoscut acuzatiile, dar va plati 13 milioane de dolari pentru a închide dosarul civil.

Platile ilegale ar fi fost efectuate în perioada 2003-iulie 2007, precizeaza raportul comisiei americane pentru valori mobiliare, dat publicitatii la 24 octombrie.

Sumele erau acordate sub forma de sponsorizari sau cheltuieli cu diferite deplasari si evenimente, dar adevaratul scop era obtinerea de contracte pe piata achizitiilor publice.

Raportul comisiei din SUA mentioneaza ca, în 2004, firma americana ar fi suportat cheltuielile pentru a-l trimite în strainatate la un congres pe un medic român, pentru ca acesta urma sa fie numit sef de sectie la un mare spital.

În acest fel, ar fi fost efectuate 192 de plati ilegle catre diversi oficiali români. Raportul nu precizeaza daca este numai de medici, de reprezentanti ai unor institutii medicale sau si de oficiali guvernamentali.

Profitul companiei, prin aceste plati ilegale, s-ar fi ridicat, în perioada mentionata, la 1,7 milioane de dolari.

„Compania Stryker este lider mondial în domeniul implanturilor ortopedice si unul dintre cei mai mari producatori de dispozitive medicale din lume. Linia de dezvoltare a companiei este dedicata urmatoarelor grupe de produse:implanturi ortopedice, implanturi spinale, sisteme pentru traumatologie si micro-implanturi, produse de biotehnologie, motoare pentru chirurgie, sisteme de navigatie pentru chirurgie, sisteme endoscopice precum si echipamente medicale pentru îngrijirea pacientilor si echipamente medicale pentru medicina de urgenta”, se arata pe site-ul pentru România al companiei. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie