Numele ministrului Constantin Nita apare in stenogramele dosarului Hidroelectrica

 

Eugen Bradean, director comercial în cadrul Hidroelectrica, i-a spus lui Remus Vulpescu ca alte trei sau patru persoane urmau sa fie mituite pentru ca membrii conducerii acestei companii sa aprobe acordarea unui contract de 263 milioane euro catre firma „Energon Power and Gas” din Cluj, iar numele ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, apare în stenogramele din referatul procurorilor DNA.

constantin nitaProcurorii detaliaza modul în care Eugen Bradean si Ioan Mihaila, consilier al ministrului delegat pentru Energie, au încercat sa-l mituiasca pe Remus Vulpescu – membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA – cu suma de 1,4 milioane euro.

Astfel, pe 8 octombrie, în sediul Hidroelectrica, Remus Vulpescu a fost abordat de Eugen Bradean, membru în cadrul Directoratului societatii, care i-a propus ca în schimbul sumei de 500.000 – 1.000.000 euro sa fie de acord ca Hidroelectrica sa încheie trei contracte bilaterale, fiecare pe o perioada de patru ani, cu SC Energon Power and Gas din Cluj, în scopul furnizarii cantitatii totale de 10,5 TWh (10.500 GWh).

Banii acordati ca mita lui Vulpescu urmau sa fie remisi într-un cont offshore sau în oricare alta modalitate agreata de acesta.

Vulpescu le-a spus procurorilor ca Bradean i-a propus mita deoarece, chiar fara votul sau, alti 4 sau mai multi membri ai Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica ar fi putut din punct de vedere tehnic sa adopte o hotarâre favorabila, însa aceasta ar fi fost improbabila în cazul în care el ar fi manifestat o opozitie ferma si fatisa, fiind cunoscut ca asemenea contracte bilaterale au fost în trecut principala cauza a intrarii în insolventa a Hidroelectrica.

În cadrul aceleiasi discutii, Remus Vulpescu l-a întrebat pe Eugen Bradean la ce pret ar urma sa fie încheiate contractele, iar acesta i-a raspuns ca „la un pret peste pretul de cost”.

Remus Vulpescu a estimat ca se urmarea producerea unui prejudiciu în dauna Hidroelectrica de aproximativ 300.000.000 – 400.000.000 lei, suma de bani rezultata în urma diferentei de pret între 175 lei/MWh pret mediu de piata si 135 lei/MWh cost mediu de productie, aplicata la cantitatea de 10,5 TWh.

Pe 11 octombrie, cei doi au avut o noua întâlnire în incinta restaurantului Barbizon din complexul World Trade Center, în timpul careia Eugen Bradean i-a reiterat lui Vulpescu oferta de 700.000 – 800.000 euro în schimbul facilitarii încheierii de catre Hidroelectrica a unor contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice, pe termen lung. Mai mult, Bradean a acceptat sa-i dea lui Vulpescu un avans de 20%, aproximativ 200.000 euro, fiind dispus sa negocieze cu cei care ofereau aceasta suma de bani un avans mai consistent de 35%.

Procurorii redau pasaje relevante ale discutiei purtate între Vulpescu si Bradean în data de 11 octombrie.

Citeste stenogramele pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie