Ministrul Fondurilor Europene: Romania a atras anul acesta 2,4 miliarde de euro din fonduri structurale si de coeziune, mai mult decat in intreaga perioada 2007-2012

 

Valoarea fondurilor structurale si de coeziune returnate României în 2013 de catre Comisia Europeana a ajuns la aproximativ 2,4 miliarde de euro pâna la data de 22 octombrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene remis agentiei MEDIAFAX.

eugen teodorovici„România a încasat în acest an aproximativ 2,4 miliarde de euro de la Comisia Europeana, mai mult decât în întreaga perioada 2007-2012, când tara noastra a primit doar 2,2 miliarde de euro din finantarile alocate. Acesta realizare este efectul masurilor implementate, care au asigurat reluarea platilor de catre Comisie pentru patru programe operationale în cursul acestui an, efectuarea de plati catre beneficiarii proiectelor, respectiv simplificarea si eficientizarea sistemului”, a declarat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit sursei citate.

Ministrul mentioneaza faptul ca România „se claseaza pe primul loc în rândul tuturor statelor membre ca urmare a cresterii sumelor rambursate de Comisie în primele noua luni ale acestui an, cu 75% fata de nivelul înregistrat în perioada 2008-2012”.

Recent, Comisia Europeana a rambursat suma de 196 milioane de euro, dupa ce Comisia Europeana a anuntat, la 8 octombrie, ca a decis deblocarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). În cursul acestui an, Comisia a reluat platile catre România si prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programului Operational Regional (POR) si Programului Operational Sectorial Transport (POS T).

Valoarea fondurilor structurale si de coeziune returnate României de la începutul acestei perioade de programare si pâna la 22 octombrie se ridica la 4,58 miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 24% din totalul fondurilor structurale si de coeziune alocate.

Pâna la 22 octombrie, valoarea sumelor solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate României se ridica la aproximativ 4,8 miliarde de euro, iar rata de absorbtie curenta era de aproape 25%.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, declara, în decembrie 2012, la preluarea mandatului, ca îsi propune ca obiectiv o rata de absorbtie de 50% pâna la sfârsitul anului 2012. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie