Presedintele patronatului Garant: Evaziunea fiscala in piata bauturilor alcoolice spirtoase este de circa 70%
Evaziunea fiscala în piata bauturilor alcoolice spirtoase se situeaza în prezent la circa 70% si va ajunge în curând la aproximativ 90%, apreciaza presedintele patronatului Garant, Romulus Dascalu. Acesta situatie a fost generata, spune el, de nivelul majorat al accizelor si de cresterea numarului de persoane care produc alcool în locuinta proprie, care sunt protejate de legea productiei de bauturi spirtoase pentru consum propriu.
Piata legala a bauturilor spirtoase se apropie de un colaps total, a declarat pentru cotidianul PUTEREA presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice si Nealcoolice din România (GARANT), Remus Dascalu. „Problema pietei nefiscalizate în domeniul bauturilor spirtoase atinge în tara noastra cote alarmante, fara precedent în nici o tara a Uniunii Europene. Efectele dezastruoase ale acestei situatii se resimt atât la nivelul producatorilor legali, care sunt în pragul colapsului financiar, cât si la nivelul încasarilor la bugetul de stat. Este un dezastru. Toata piata alcoolului tare se întreapta spre 90% evaziune. Momentan, suntem la 70%, dar nu mai e mult pâna se ajunge într-o situatie grava. E normal sa fie asa, în conditiile în care se vând cazane de tuica în hipermarketuri. Se distruge tot. Probabil ca se va mai vinde bine, pe piata legala, pâna de sarbatori, ca apoi sa fim nevoiti sa închidem portile. O sa stam acasa. Am trimis rapoarte peste rapoarte tuturor. Pe zona de sate, de exemplu, dintre toate cazanele existente sunt înregistrate doar 1%”, a spus Romulus Dascalu.
Acesta semnaleaza ca oamenii fac bauturi alcoolice în casa, fara sa fie verificati de nimeni. „Au ajuns oamenii sa îsi faca tuica si la oras, la aragaz sau în scara blocului. E simplu. Te duci la magazin, îti iei cazan, îti iei prune, si-ti faci tuica. Ramura asta este praf”, a spus presedintele GARANT. Conform raportului transmis de patronat Ministerului Finantelor Publice (MFP), o masura ce ar trebui luata în mod imediat este scaderea accizei pe alcool pur de la 1.000 de euro pe suta de litri la doar 550 de euro, minimul acceptat de UE.
Propuneri pentru MFP
• Marcarea cu banderole fiscale a tuturor bauturilor spirtoase, inclusiv a celor produse pentru consum propriu pentru a se atesta plata accizelor aferente si stocarea lor în recipiente de maxim 3 litri si respectarea normelor privind etichetarea.
• Interzicerea producerii de bauturi spirtoase, chiar si pentru consum propriu în afara antrepozitelor fiscale a caror productie sa fie strict monitorizata prin instalarea de contoare si sisteme de supraveghere video.
• Încadrarea la capitolul infractiuni si sanctionarea, inclusiv prin confiscare, a unor fapte precum detinerea de cazane, alambicuri/alte instalatii de producere a bauturilor. De asemenea, penalizari si pentru producerea acestor bauturi în afara antrepozitelor fiscale sau detinerea de bauturi spirtoase peste o anumita cantitate, pentru care nu se poate face dovada platii accizei.
• Interzicerea comercializarii la târguri, expozitii, diverse evenimente, etc. de bauturi spirtoase nemarcate si neetichetate corespunzator (inclusiv a bauturilor traditionale) si interzicerea participarii altor producatori decât cei care detin antrepozit fiscal si fac dovada achitarii accizelor standard pentru comercializare.
• Organizarea unui sistem analitic transparent de evidentiere a încasarilor din accize pentru bauturi spirtoase, pe categorii de accize (reduse, standard) si producatori (individuali, mici distilerii, mari distilerii). Informatiile sa fie facute publice (inclusiv pe site-ul institutiei) si comunicate organizatiilor patronale, pentru a permite printr-o colaborare eficienta cu autoritatile statului identificarea zonelor vulnerabile si a combaterii fenomenului de evaziune fiscala. Daniel Harmanescu, puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!