Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava a castigat procesul intentat Ministerului Educatiei cu privire la clasificarea universitatilor din Romania, dupa standarde europene

 

Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava este singura institutie de învatamânt superior din România care a obtinut în instanta anularea rezultatelor primei clasificari a universitatilor din România, dupa standarde europene, care a fost facuta de Ministerul Educatiei si de Asociatia Universitatilor Europene. Universitatea publica din Suceava a câstigat pe fond procesul intentat Ministerului Educatiei. Statul mai are o sansa sa întoarca sentinta în favoarea sa: a declarat recurs care va fi transat anul viitor la Curtea de Casatie si Justitie.

ciocanÎn septembrie 2011, Ministerul Educatiei, condus la acea vreme de Daniel Funeriu, a facut publice rezultatele primei clasificari dupa standarde europene a universitatilor publice si private acreditate din România, precum si a programelor de studii oferite de universitati.

Care sunt mizele ierarhizarii universitatilor si programelor de studii

Raspunsul scurt: universitatile si programele de studii din vârful clasamentului vor atrage cei mai multi candidati si cei mai multi bani de la stat.

În 2011, în urma ranking-ului realizat de Ministerul Educatiei si de Asociatia Universitatilor Europene, universitatile de prim rang, clasate în categoria universitatilor de cercetare avansata si educatie, au primit cu 20% mai multe locuri la master si doctorat decât în anii precedenti, deci mai multi bani, în vreme ce universitatile categoria a III-a – adica cele centrate pe educatie – au primit mai putine locuri de master si doar pentru programele competitive, pe cale de consecinta – mai putine fonduri.

Mai mult, miza banilor pe care îi atrag sau pierd, dupa caz, universitatile în urma pozitiilor ocupate în clasamentul realizat de Ministerul Educatiei si de Asociatia Universitatilor Europene, este cu atât mai mare cu cât absolventii de liceu se vor orienta mai degraba spre universitati din topul clasamentului si vor alege programele de studii (licenta/master/doctorat) cel mai bine cotate.

„Scopul final al acestor clasificari si ierarhizari este de a oferi tinerilor o imagine exacta a învatamântului superior, nu conteaza ce finantare are si ce forma de proprietate are. Tinerii trebuie sa stie ca în universitatea X exista un program foarte bine cotat, cu rezultate foarte bune, dar si ca acea institutie are un program foarte slab cotat”, ne-a spus Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru învatamânt superior, cercetare si dezvoltare tehnologica.

Prima ierarhizare a universitatilor din România dupa standarde europene: cine a facut-o si mai ales cum

Evaluarea universitatilor s-a realizat pe baza unei metodologii stabilite de catre Ministerul Educatiei, aprobate prin Hotarâre de Guvern. Masuratorile efective au fost facute de Asociatia Universitatilor Europene, „cea mai credibila voce la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveste clasificarea universitatilor”, sustinea Daniel Funeriu când a dat publicitatii rezultatele primei ierarhizari a universitatilor de la noi.

Rezultatele primei clasificari a universitatilor din România dupa rigori europene au fost valabile pentru anul universitar 2011-2012.
Ministerul a promis ca va reface anual clasificarea universitatilor si programelor de studii din România. Nu s-a întâmplat. Pentru ca Ministerul Educatiei înca se mai judeca pentru a reabilita prima ierarhizare a universitatilor din România.

Cum a stabilit Asociatia Universitatilor Europene (EUA) învingatorii si învinsii din sistemul universitar românesc

EUA a masurat o serie de indicatori de performanta pentru universitatile din România, folosind informatiile comunicate de fiecare universitate din România, relativ la intervalul de timp 2006-2010.

De exemplu, pentru a masura performanta universitatilor în cercetare, EUA le-a întrebat câte articole au publicat în reviste indexate Thomson Reuters Web of Knowledge, în intervalul 2006-2010, câte articole indexate BDI au, relativ la aceeasi perioada. Mai mult, universitatile au comunicat EUA numarul de articole publicate în reviste de specialitate nationale recunoscute de CNCS, dar si câte carti si capitole de carti au publicat la edituri internationale, între 2006–2010.

Cine a contestat rezultatele primei clasificari a universitatilor din România si de ce

„Clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii a fost contestata de Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Educatiei, dupa doua luni în care publicatia noastra a solicitat insistent aceasta informatie.

Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava a chemat în judecata Ministerul Educatiei la Curtea de Apel Suceava si a solicitat anularea Ordinului privind constatarea rezultatului clasificarii universitatilor, dar si a Ordinului Ministerului Educatiei prin care s-a aprobat metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finantarea de baza si finantarea suplimentara a institutiilor de învatamânt superior de stat din România pentru anul 2012, ne-au declarat oficialii Universitatii publice din Suceava.

Citeste articolul integral pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie