Senatorii au aprobat restrangerea competentei Directiei Nationale Anticoruptie

 

Senatorii au decis, în sedinta de marti, scoaterea din competenta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a efectuarii urmaririi penale în cazul infractiunilor de înselaciune, evaziune fiscala sau frauda vamala cu pagube materiale mai mari de un milion de euro, echivalent lei.

Senatul Romaniei 1Pentru aceste infractiuni, urmarirea penala va fi efectuata de catre Parchete, potrivit Agerpres.

Astfel, Senatul a adoptat, fara modificari, un proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 63/2013 pentru modificarea art.13 alin.(1) indice 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie.

Potrivit expunerii de motive, normele actuale care stabilesc competenta DNA au dus la supraîncarcarea procurorilor care activeaza în cadrul Directiei, fiind esentiala o interventie legislativa pentru a evita blocarea activitatii organului judiciar.

Numarul mediu de dosare aflate în lucru la un procuror DNA care desfasoara activitate de urmarire penala este de 80-90.

„Având în vedere complexitatea cauzelor, determinata de specificul infractiunilor atribuite în competenta DNA, efectuarea urmaririi penale în mod nemijlocit de catre procuror în toate aceste dosare este extrem de dificila, ceea ce duce inevitabil la întârzieri semnificative în efectuarea actului de justitie”, se arata în expunerea de motive.

Caracterul legii este organic, iar Senatul în acest caz este Camera decizionala. Iulian Tudor, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie