Parlamentul European a adoptat raportul initiat de Monica Macovei privind fondurile UE de preaderare pentru reforma justitiei si combaterea coruptiei

 

Raportul eurodeputatei PDL Monica Macovei privind ‘Fondurile UE de preaderare din domeniul sistemelor judiciare si al combaterii coruptiei din tarile candidate si potential candidate’ a fost adoptat marti, prin ridicare de mâini, în plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg.

parlament-ueRaportul Macovei analizeaza eficienta folosirii fondurilor de preaderare în doua domenii – reforma justitiei si lupta împotriva coruptiei – în state candidate si potential candidate la UE, respectiv în Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Serbia si Turcia.

‘Ne-am uitat la reformele în justitie si cele privind combaterea coruptiei pentru ca acestea alcatuiesc esenta statului de drept, iar acesta este baza unei democratii si este conditia esentiala pentru o economie de piata functionala. Sistemul judiciar trebuie sa fie complet independent, previzibil, eficient si corect pentru a garanta ca oamenii si comunitatea de afaceri au încredere în justitie. Acolo unde justitia nu merge, nimic nu merge’, a spus Monica Macovei luni seara în cadrul dezbaterii raportului.

Ea a reamintit ca tarile candidate si potential candidate au datoria sa asigure judecarea proceselor într-un timp scurt, sa unifice jurisprudenta, ‘pentru ca justitia si aplicarea legii nu sunt o loterie în functie de judecatorul la care ajunge dosarul tau’, sa introduca o distributie aleatorie a cazurilor în toate instantele de judecata, ‘astfel încât sa poata fi evitate aranjamentele’, sa publice toate deciziile judecatoresti imediat dupa adoptare, si nu dupa câtiva ani, si sa prezinte în ceea ce priveste lupta împotriva fraudei/coruptiei cazuri si rezultate concrete ale anchetelor si ale deciziilor judecatoresti.

‘Tarile candidate si potential candidate trebuie sa demonstreze ca sunt pregatite sa-si asume responsabilitatile acestui statut, de membru al UE. Asta înseamna ca reformele judiciare si combaterea coruptiei trebuie sa fie completate pâna la data aderarii si toate masurile implementate. Sigur ca dorim ca acestea sa fie implementate în mod ireversibil. De aceea, capitolele justitie si anticoruptie se deschid acum primele, pentru ca si UE a ajuns la concluzia ca acestea sunt vitale si sunt si cele mai grele. În prezent, regret ca în cele mai multe dintre aceste tari exista o lipsa de vointa majoritara pentru a pune în practica schimbari reale în combaterea coruptiei si a crimei organizate si pentru un sistem judiciar complet independent si eficient’, a mai spus eurodeputata PDL în cadrul dezbaterii.

În plus, Monica Macovei si-a exprimat regretul ca nivelul asistentei de preaderare investit în reforma judiciara si masurile anticoruptie nu reflecta prioritatile stabilite chiar de Comisia Europeana. ‘De exemplu, între 2007 si 2012, 274 de milioane de euro au fost investite în reforma judiciara si aproximativ 51 de milioane pentru lupta împotriva coruptiei în toate acele state. Daca comparam cu întregul buget de preaderare în toate domeniile, el reprezinta numai 3,13% în ceea ce priveste justitia si numai 0,52% în ceea ce priveste anticoruptia. Evident ca aceste sume nu sunt suficiente si de aceea cer modificari substantiale în aceste sectoare în bugetul IPA (Instrumentul de Asistenta Preaderare) II. Aceste investitii vor influenta în mod pozitiv si celelalte sectoare si, repet, si competitivitatea, si piata economica’, a subliniat raportoarea.

Ea a mentionat ca fiecare proiect de preaderare se bazeaza pe o fisa care prezinta obiective generale specifice, activitatile concrete, durata, costurile si indicatorii pe baza carora se masoara reusita acestora, mentionând ca ‘indicatorii nu sunt întotdeauna clari si, de aceea, cer Comisiei Europene sa continue sa detalieze acesti indicatori, pentru ca altfel nu putem evalua în mod amanuntit eficienta proiectelor’.

Eurodeputatii croati, singurii care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii, au salutat masurile propuse de raportul Macovei, precum si faptul ca executivul comunitar ‘si-a învatat lectia’ si capitolul justitie si drepturi fundamentale este acum primul deschis în negocierile de aderare.

‘Ma bucur ca dna Macovei s-a putut concentra pe IPA II, spunând ca fondurile pentru lupta împotriva coruptiei si pentru reforma judiciara ar trebui sa fie alocate într-un mod mai generos. De asemenea, e bine ca cei de la Comisie si-au învatat lectia si capitolul justitie se deschide la începutul negocierilor. Asta va asigura o mai buna pregatire a tarilor candidate’, a apreciat eurodeputatul PPE Andrej Plenkovic.

Comisarul european pentru protectia consumatorilor, Neven Mimica, cel care a reprezentat CE la dezbaterea de luni seara, a dorit sa sublinieze foarte buna colaborare cu raportoarea si buna calitate a raportului adoptat în unanimitate în Comisia pentru control bugetar a PE.

‘Raportul reflecta faptul ca reformele din aceste domenii au un impact veritabil atunci când exista o vointa politica autentica si când sunt aplicate cu adevarat’, a spus Mimica.

El a mai mentionat ca executivul comunitar a facut din statul de drept centrul politicilor sale de extindere. ‘În ultimii ani am facut progrese considerabile în aceste domenii în multe dintre statele candidate si potential candidate. Recunoastem ca acest domeniu ramâne unul care trebuie sa se bucure de toata atentia noastra si pe viitor. În acest sens, propunerea CE pentru noul regulament IPA II tine cont de multe dintre lectiile trase în implementarea IPA I’, a mai declarat comisarul european.(corespondent Florin Stefan, editor: Mariana Ionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie