Cat de riscant este sa investesti in actiunile Romgaz? Scenarii posibile peste 10 ani
De astazi actiunile producatorului de gaze sunt disponibile investitorilor în cadrul ofertei publice, iar în piata se apreciaza ca pretul este suficient de atractiv pentru a asigura listarea companiei
Profitabilitatea Romgaz s-ar putea îmbunatati semnificativ daca se va respecta calendarul liberalizarii preturilor, însa acesta depinde de factorul politic
Zacamintele de gaze ale companiei care nu garanteaza productia actuala decât pe 10 ani reprezinta o incertitudine legata de viitorul emitentului
Oferta publica prin care sunt puse în vânzare 15% din actiunile Romgaz SA Medias începe astazi, investitorii putând realiza plasamente în titlurile societatii, cât si în GDR-uri (certificate de depozit având ca activ suport titlurile companiei) ce urmeaza sa fie listate la Londra. Pretul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 si 32 de lei pe actiune (între 7,38 si 9,84 dolari pentru GDR-uri), echivalent al unei capitalizari a producatorului de gaze de naturale între 9,25 si 12,33 miliarde de lei (între 2,84 si 3,79 miliarde dolari), potrivit anuntului companiei sosit ieri pe adresa redactiei.
La pretul la care se deruleaza operatiunea de piata si care ridica valoarea pachetului la 1,39 miliarde lei – 1,85 miliarde de lei (426,66 milioane de dolari americani – 568,88 milioane dolari), aceasta are foarte mari sanse sa se închida, spun specialistii contactati ieri de Curierul National. „Oferta se deruleaza pe o companie solida care, prin notorietatea ei, va reusi sa atraga interesul foarte multor participanti la piata”, ne-a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital, care adauga ca listarea de GDR-uri la Londra, o noutate pentru o companie româneasca, are darul de a contura mai bine succesul ofertei. În opinia sa, pretul este unul care multumeste investitorii, fiind atractiv prin comparatie pe tari, pe ramura, daca ne uitam la indicatori de evaluare fundamentala precum randamentul dividendului sau activul net.
Climatul investitional este favorabil, dar nu stim daca e de bine sau de rau…
„Contextul de piata este foarte favorabil. (…) Chiar cred ca va fi o oferta reusita”, a afirmat Bogdan Glavan, profesor de Economie la Universitatea Româno-Americana, amintind ca pâna acum multe privatizari au fost amânate fiind invocate circumstantele potrivnice ale pietei. Temerea lui Glavan este însa aceea ca acest climat favorabil din piete este unul artificial si nesustenabil, Bursele crescând pe fondul injectiilor abundente de lichiditate despre care nu se stie daca vor fi pastrate si în viitor. Eventuala renuntare la aceste politici se va reflecta si asupra valorii actiunilor, iar în acest caz si titlurile Romgaz ar putea fi afectate, atrage atentia profesorul de Economie.
Preturile, rampa profitabilitatii Romgaz, o necunoscuta cu raspuns politic
Investitorii vor putea subscrie în cadrul ofertei intermediate de consortiul format din Goldman Sachs International, Erste Group Bank, BCR si Raiffeisen Capital & Investment începând de astazi si pâna pe data de 31 octombrie a.c. „Având în vedere alaturarea dintre fluxul de cash puternic si potentialul semnificativ de crestere a veniturilor, credem ca Romgaz este bine pozitionat sa ofere o crestere pe termen lung a valorii pentru actionari”, a declarat Virgil Metea, directorul general al Romgaz, potrivit anuntului companiei remis redactiei.
Investitia ar urma sa devina atractiva în timp prin îmbunatatirea profitabilitatii societatii ca urmare a calendarului de liberalizare a pietei energiei care ar urma sa se rasfrânga printr-o crestere a pretului gazului, spune Mihai Chisu. „Aceasta îi va conferi un viitor extrem de tentant ca investitie”, ne-a declarat acesta. El adauga faptul ca, în trecut, Romgaz a aratat atât o constanta a productiei, cât si o gestionare previzibila a cheltuielilor de capital, ceea ce îi poate conduce pe investitori la o concluzie asupra felului în care bilantul companiei va evolua în viitor.
Bogdan Glavan are retineri în privinta acestui aspect: „În lumea a treia te poti astepta la orice. Nu stii daca ai siguranta mentinerii profiturilor. „Teoretic, lucrurile ar trebui sa mearga în directia cresterii profiturilor, în conditiile liberalizarii preturilor, cu atât mai mult cu cât FMI preseaza pentru eficientizarea companiilor de stat. Problema este ca, daca avem în vedere ceea ce s-a întâmplat în Bulgaria, unde protestele de strada au dat peste cap calendarul scumpirii energiei, putem sa ne imaginam ca si în România populatia ar putea determina Guvernul sa procedeze la fel. Exista perceptia ca gazul, ca si alte resurse naturale, reprezinta un bun public, si de aceea acest sector este mai degraba influentat de factorul politic decât functioneaza ca o piata în sine. „Este dupa cum bate vântul politic”, a spus Glavan adaugând ca aceasta ar putea avea efect asupra profitabilitatii companiei.
Ce se va întâmpla peste 10 ani?
Înca dinainte de publicarea prospectului de oferta, Romgaz a indicat ca dispune de zacaminte care, la ritmul actual de exploatare, ar asigura baza de resurse a companiei doar pentru 10-11 ani. Este un lucru despre care Glavan, fondator si administrator al blogului Logica Economica, spune ca ar trebui sa îi puna în garda pe investitori. „Te pune pe gânduri… Resurse de lucru pentru numai 10 ani… Apare ca aceasta tranzactie ar fi speculativa”, a declarat acesta pentru Curierul National. El subliniaza ca este o discordanta între caracterul sectorial al companiei, companiile de utilitati fiind traditional investitii cu un orizont de timp îndelungat si perioada terminarii resurselor care ar face ca investitia sa fie foarte speculativa.
Mihai Chisu spune, la rândul lui, ca raportul dintre ceea ce compania exploateaza si ceea ce descopera nu a evoluat favorabil în contextul în care Romgaz nu a realizat noi descoperiri. Cresterile de resurse raportate au rezultat mai degraba din reevaluarea zacamintelor existente decât din existenta altora noi. Acum, a venit momentul ca, de vreme ce resursele sunt epuizabile pe un orizont de timp nu foarte îndepartat, societatea sa prospecteze pentru zacaminte realmente noi. Raportarile precedente arata un nivel mic al cheltuielilor pentru identificarea de resurse noi, însa realitatea îi va sili sa realizeze demersuri în aceasta directie. Sub acest aspect, ajungând la cota Bursei, Romgaz va avea un prestigiu în crestere pe care îl va putea folosi în relatiile cu tertii pentru a se implica în programe de parteneriat noi, a mai spus brokerul de la Swiss Capital.
Un succes garantat de faptul ca investitorii nu stiu ce sa faca cu banii
Bogdan Glavan sconteaza pe un succes al ofertei Romgaz, subliniind însa ca acesta va fi mai degraba asigurat de participarea investitorilor institutionali. Participarea micilor investitori va avea un impact mai mic. El considera ca si blocul de tranzactionare de 100 de actiuni considera un impediment pentru intrarea unor oameni pentru prima oara pe Bursa. „Sunt putini oameni care pot investi mai mult de 3.000 de lei, deci iese din discutie ca acest exercitiu ar fi o chestie populara pentru dezvoltarea spiritului capitalist, pentru întelegerea importantei acumularii si a investitiei”, ne-a spus Glavan. El a întarit ca oferta ar fi destinata mai degraba pietelor externe si investitorilor institutionali. Acest lucru îi atrage o alta observatie: cât de disperati sunt investitorii pentru a investi în titluri financiare! Chiar daca profiturile Romgaz abia ar asigura recuperarea investitiei în zece ani sau sunt marginal peste randamentele depozitelor bancare, totusi oferta se poate încheia cu succes. Aceasta ar arata ca, daca înainte investitorii erau preocupati cum sa câstige cât mai multi bani, acum au atât de multi bani încât nu stiu unde sa îi plaseze. „Toate randamentele sunt la cote istoric scazute, asa încât exista contextul reusitei si pentru o investitie destul de putin profitabila cum este Romgaz”, a conchis profesorul de Economie. Adrian Panaite, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!