Premierul Victor Ponta afirma ca Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale

 

Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, convins ca multi protestatari sunt deschisi la explicatii, iar în final va ramâne o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie, a declarat premierul Ponta.

victor ponta11Seful Guvernului a sustinut declaratia la Washington, la finalul unei întâlniri cu reprezentantii companiei americane Chevron.

El a aratat din nou ca, pentru România, independenta energetica este un obiectiv strategic national, care poate fi atins prin folosirea resurselor conventionale, inclusiv cele din Marea Neagra, dar si printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotarât sa îl acorde tuturor explorarilor de resurse neconventionale, de gaze de sist, efectuate în România nu doar de compania americana Chevron, ci si de alte companii, atât timp cât sunt respectate toate standardele de mediu.

„Avantajele economice sunt uriase. Mi s-a confirmat înca o data ca Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a câstiga o mare batalie în economia mondiala prin faptul ca folosesc în acest moment resurse mult mai ieftine – gazul Statelor Unite este la o treime fata de pretul din Europa -, în ultimii ani aproape un milion de noi locuri de munca au fost create în Statele Unite ale Americii în domeniul exploatarii gazelor si a petrolului de sist si aflam cu mare invidie – pentru ca stiu ca e un subect care în România a generat atâtea probleme sociale si economice, chiar si politice – ca se construiesc sapte noi combinate de îngrasaminte chimice, adica ceea ce în România si în toata Europa se cam închide, tocmai pentru ca pretul gazului este deja cel mai competitiv pe plan mondial. Ma gândeam ca mi-as dori ca si în România sa putem sa ne pastram combinatele de îngrasaminte, toate acele facilitati industriale care folosesc gaz, fara a mai avea probleme ministrii sau cei care aproba astfel de lucruri, printr-un mod foarte simplu: preturi mai ieftine”, a sus Ponta.

El a precizat ca reprezentantii Chevron i-au comunicat ca nu intentioneaza sa se retraga din România, ci sa comunice mai clar atât conditiile de protectie a mediului si cele tehnologice, cât si avantajele economice.

„Eu sunt absolut convins – si ei sunt convinsi – ca o parte importanta dintre cei care sunt împotriva sunt deschisi la aceste explicatii, trebuie doar sa le primeasca. Va ramâne, cum se întâmpla în toate tarile din lume, o minoritate radicala care nu va asculta niciun argument oricât de rational, dar care nu poate sa impuna majoritatii o decizie sau renuntarea la un proiect strategic national”, a adaugat Ponta.

Premierul a precizat ca toate companiile care investesc în România trebuie sa stie ca nu au motive de teama si ca legea este respectata, iar persoanele care încalca aceste legi si atenteaza la integritatea altei persoane sau a proprietatilor sunt sanctionate.

Chevron, dupa discutia cu Ponta: Vom consolida fundatia pentru dezvoltare prin explorarea gazelor

Guvernul român si Chevron vor consolida „fundatia” pentru îmbunatatirea securitatii energetice a României si a oportunitatilor de dezvoltare prin explorarea gazelor, oferind comunitatilor un dialog bazat pe date stiintifice, a comunicat firma americana catre MEDIAFAX dupa discutia cu premierul Ponta

„În timpul întâlnirii, ambele parti si-au reiterat intentia comuna de a consolida fundatia pentru îmbunatatirea securitatii energetice a României si a oportunitatilor de dezvoltare economica prin explorarea gazelor naturale. De asemenea, a fost accentuata importanta derularii activitatilor într-un mod responsabil si sigur pentru mediu, oferind în acelasi timp comunitatilor oportunitatea de a purta un dialog fundamentat pe date stiintifice. Ambele parti si-au exprimat dorinta de a continua colaborarea pentru a sustine obiectivele României de îmbunatatire a securitatii energetice si de dezvoltare economica”, au trasmis agentiei MEDIAFAX reprezentantii Chevron România.

La finalul întâlnirii, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, convins ca multi protestatari sunt deschisi la explicatii, iar în final va ramâne o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie.

La rândul sau, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pâna când siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pâna când se va întelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune. Alexandru Moise, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie