Recursul in interesul legii cu privire la infractiuni legate de cardurile bancare, admis de ICCJ

 

In sedinta din 14 octombrie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul competent sa judece recursul in interesul legii, legal constituit in cauza, a solutionat un recurs in interesul legii, fiind pronuntata Decizia nr.15 in dosarul nr.12/2013.

ciocanelAstfel, ICCJ a admis recursul in interesul legii formulat de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta a stabilit ca:

1. Montarea la bancomat a dispozitivelor autonome de citire a benzii magnetice a cardului autentic si a codului PIN aferent acestuia (skimmere, mini videocamere sau dispozitive tip tastatura falsa) constituie infractiunea prevazuta de art. 46 alin. 2 din Legea nr. 161/2003.

2. Folosirea la bancomat a unui card bancar autentic, fara acordul titularului sau, in scopul efectuarii unor retrageri de numerar, constituie infractiunea de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos prin utilizarea unui instrument de plata electronica, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, prevazuta de art. 27 alin. 1 din Legea nr.365/2002, in concurs ideal cu infractiunea de acces, fara drept, la un sistem informatic comisa in scopul obtinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate, prevazuta de art. 42 alin. 1, 2 si 3 din Legea  nr.161 /2003.

3. Folosirea la bancomat a unui card bancar falsificat, pentru retrageri de numerar constituie infractiunea de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos prin utilizarea unui instrument de plata electronica, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, prevazuta de art. 27 alin. 1 din Legea nr.365/2002, in concurs ideal cu infractiunea de acces, fara drept, la un sistem informatic comisa in scopul obtinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate prevazuta de art. 42 alin. 1, 2 si 3 din Legea nr.161/2003 si cu infractiunea de falsificare a instrumentelor de plata electronica, prevazuta de art.24 alin.2 din Legea nr.365/2002.

Obligatorie, potrivit art.4145 alin.4 din Codul de procedura penala.  Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziilor, acestea se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie