Romgaz se va vinde la jumatate de pret fata de evaluarea din vara

 

Guvernul a dezumflat serios pretul cu care vinde 15% din Romgaz, oferta programata sa înceapa mâine, înainte de termenul stabilit initial (luna noiembrie).

romgazLuni de zile, autoritatile au explicat ca vor pâna la 600 de milioane de euro pe 15% din producatorul national de gaze, ca piata noastra de capital nu poate atrage atâtia bani si ca, drept urmare, este absolut necesar sa emita si certificate de depozit (GDR-uri) la Londra.

Insistentele Asociatiei Brokerilor si ale CEO-ului Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski, pentru pastrarea Romgaz doar pe piata noastra au fost în zadar.

Vineri, Guvernul a stabilit ca pachetul din Romgaz scos la vânzare nu mai face cât acum câteva luni. Statul se va mutumi cu cel putin 312 milioane de euro pe acelasi pachet pe care, în vara, dorea sa îl dea cu maxim 600 de milioane de euro.

Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizare din Departamentul de Energie, ne-a declarat, vineri: „Una este valoarea Romgaz si alta este capitalizarea bursiera a companiei. În vara, când am mentionat suma de maxim 600 milioane de euro pentru pachetul de 15% din Romgaz m-am referit la valoarea companiei. Capitalizarea bursiera indica o valoare a afacerii din perspectiva investitorilor de pe piata de capital, care iau în considerare si elemente precum planurile de afaceri si de investitii pe termen lung, cu oportunitatile si riscurile asociate, elemente de perspectiva a pietei de profil si altele. Intervalul de pret aprobat pentru Romgaz a fost stabilit în urma pre-marketingului realizat în ultimele luni”.

Domnia sa ne-a explicat ca la baza fiecarui GDR sta o actiune Romgaz si ca, initial, investitorii vor subscrie actiuni, cu optiunea sa le transforme în certificate de depozit global (GDR).

Subscrierile în oferta Romgaz pot fi facute la preturi între 24 si 32 lei pe titlu, întregul pachet fiind evaluat între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro),

La aceste preturi, Romgaz este evaluata între de 2,07 miliarde euro si 2,76 miliarde euro. Spre comparatie, compania Petrom are o capitalizare de 5,5 miliarde de euro la Bursa de Valori Bucuresti.

Chiar si dupa „ieftinirea” surpriza aprobata de Guvern, unii investitori spun ca pretul din oferta este mare. Altii considera ca oferta Romgaz este atractiva si ca are premisele sa se încheie cu succes.

* Tudor Ciurezu : „La prima vedere, pretul este ridicat”

Tudor Ciurezu, presedintele SIF5 Oltenia, considera ca, la o prima vedere, pretul, chiar si cel de la limita inferioara, este ridicat, pe motiv ca nu exista un discount între pret si activele unitare ale companiei. „Nu exista un discount nici la pretul de 24 de lei/unitate ca sa fie atractiva. Despre pretul de 32 de lei/titlu nici nu mai discutam”, ne-a declarat presedintele SIF Oltenia.

În opinia domnului Ciurezu, dat fiind faptul ca si dupa o eventuala reusita a listarii, statul va ramâne cu 70% din actiunile Romgaz, ar putea exista anumite dubii în privinta managementului societatii. Potrivit domniei sale, aceste dubii sunt generate de faptul ca ar putea interveni anumite interese ale statului sau chiar numiri politice în conducerea companiei

Tudor Ciurezu ne-a mai declarat ca SIF-ul pe care îl conduce este într-o perioada de analiza a ofertei, urmând ca decizia, în privinta unei viitoare subscrieri în cadrul ofertei, sa fie luata saptamâna viitoare.

Costel Ceocea, presedinte SIF2 Moldova, ne-a declarat ca reprezentantii SIF2 vor avea o întâlnire, astazi, cu conducerea Romgaz si ca astfel de întâlniri bilaterale ar putea sa mai aiba loc. Potrivit domniei sale, scopul acestor discutii este acela de a se clarifica anumite aspecte privind rezultatele, strategiile si perspectivele Romgaz.

Potrivit domnului Ceocea, conducerea SIF 2 a luat în calcul sa participe la oferta publica de listare a producatorului de gaze, dar ca în acest sens nu s-a luat deocamdata nicio decizie.

* Ludwik Sobolewski : „Cei care sunt un nume în lumea investitiilor stiu deja despre oferta Romgaz”

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti Ludwik Sobolewski se declara multumit de oferta Romgaz.

Domnia sa ne-a declarat, vineri: „În aceasta saptamâna (n.r. saptamâna trecuta) am avut peste zece întâlniri în Londra si New York, în cadrul carora am discutat despre piata de capital si economia româneasca, fiind o placere sa aud ca toata lumea stia despre tranzactia Romgaz. Cei care sunt un nume în lumea investitiilor stiu deja despre oferta Romgaz. În aceste întâlniri, foarte des s-a mai spus ca România ar trebui sa-si deschida portile catre investitorii internationali, pentru propriul beneficiu”.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat, vineri, prospectul ofertei Romgaz, care are câteva sute de pagini.

* Greg Konieczny, FP: „Exista premise pentru o listare de succes a Romgaz”

Greg Konieczny, Managerul Fondului Proprietatea, care detine 14,99% din Romgaz, spune ca exista premise pentru o listare de succes a producatorului de gaze. Domnia sa ne-a declarat: „Oferta este pregatita la standarde foarte înalte, este intermediata de banci de investitii cu o reputatie internationala si toate partile implicate au facut mari eforturi pentru a transforma aceasta tranzactie într-un adevarat reper pentru piata româneasca de capital. Acest IPO ar trebui sa ajute la promovarea României ca destinatie de investitii si sa aduca în tara un capital strain extrem de necesar. De asemenea, daca aceasta oferta si celelalte listari anuntate în calendarul de privatizari vor avea succes, credem ca bursa din România va deveni cu adevarat un actor important în regiune”.

* Gabriel Goia, BT Asset Management : „Vom subscrie în oferta Romgaz”

Gabriel Goia, Director Investitii BT Asset Management SAI, ne-a declarat ca va subscrie în oferta Romgaz, fiind de parere ca aceasta se va încheia cu succes, dar la un pret mai aproape de limita inferioara a intervalului.

Domnul Goia apreciaza ca intervalul stabilit pentru oferta Romgaz este interesant pentru BT Asset Management, evaluarea companiei fiind atractiva comparativ cu alte societati cu obiect de activitate similar.

Domnia sa considera ca preturile vehiculate initial au fost exagerate: „Se pare ca asteptarile initiale ale Guvernului au fost exagerate si, probabil urmare a consultarii de catre intermediari a potentialilor investitori, s-a decis coborârea în intervalul 300-400 milioane euro”.

* Jan Pricop, KD Investments: „Cel mai probabil vom subscrie în cadrul ofertei Romgaz”

Jan Pricop, directorul general al KD Investments Romania, opineaza ca intervalul de pret la care s-a anuntat listarea Romgaz este unul atractiv: „Sa ne gândim de unde a plecat pretul si unde a ajuns. Reducerile au fost consistente, chiar si fata de ultima varianta vehiculata, când se vorbea despre strângerea a 450 de milioane de euro”.

Domnia sa a adaugat: „Cel mai probabil vom subscrie în cadrul ofertei Romgaz”. Domnul Pricop considera ca oferta va fi un succes, iar pretul la care se va realiza nu va fi cel de la limita inferioara.

Si Dan Popovici, director general OTP Asset Management, considera ca la prima vedere, pretul este foarte interesant.

* Carmen Arsene, SSIF Broker : „La limita inferioara, pretul pare atractiv”

Carmen Arsene, analist senior al SSIF Broker, apreciaza atractiva pentru investitori limita inferioara a pretului de subscriere, în timp ce pragul superior îl considera a fi prea ridicat, pe motiv ca investitorii se asteapta sa existe un discount fata de companii similare care sunt listate, pentru a se crea premisele unei cresteri a pretului pe piata secundara.

Doamna Arsene ne-a declarat ca se asteapta ca oferta Romgaz sa se încheie cu succes, dar ca pretul de subscriere sa fie la limita inferioara.

Simion Tihon, broker Prime Transaction, considera ca intervalul de pret aprobat de catre Guvern pentru oferta Romgaz este sub asteptarile create de declaratiile anterioare, astfel oferta devenind si mai tentanta. Domnul Tihon este de parere ca, prin intervalul de pret (cuprins între 24-32 lei/actiune), statul a maximizat sansele ca oferta sa fie încheiata cu succes.

Oferta Romgaz este programata sa dureze pâna pe 31 octombrie.

Pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, respectiv 85,1%, este detinut, în prezent, de stat prin Departamentul pentru Energie, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea.

Intermediarii listarii Romgaz sunt consortiul format din grupul american Goldman Sachs si austriecii de la Erste-BCR si Raiffeisen Capital&Investment. Octavian Radu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie