Tabloul mediatorilor – Instrument util in cunoasterea mediatorilor

 

Toti mediatorii autorizati se regasesc pe Tabloul Mediatorilor întocmit de catre Consiliul de Mediere. Întocmirea unui tablou (lista detaliata) cu profesionistii care exercita profesia de mediator are rolul de a certifica faptul ca acestia dispun de o pregatire profesionala corespunzatoare atestata de catre organismul autonom care coordoneaza activitatea de mediere în România.

consiliul de mediere1Dupa modelul altor profesii liberale (vezi tabloul avocatilor), tabloul mediatorilor vine în sprijinul potentialilor beneficiari ai serviciului de mediere, dându-le posibilitatea acestora sa îsi aleaga mediatorul care le corespunde. Potentialul client este cel care îsi va alege mediatorul ghidându-se dupa mentiunile consemnate pe tablou. Mediatorul nu poate fi niciodata impus partilor, acestea având facultatea de a-si alege liber mediatorul. De aceea, tabloul mediatorilor se dovedeste un instrument util în cunoasterea mediatorilor dintr-o anumita zona si pentru alegerea unui mediator care în viziunea beneficiarilor serviciului de mediere se pliaza pe un anumit conflict.

Pentru a se da un caracter institutional profesiei de mediator, tabloul este publicat în Monitorul Oficial al României, publicatia oficiala a statului român.

Întocmirea tabloului revine în sarcina Consiliului de Mediere care dupa autorizarea mediatorilor, certifica pregatirea profesionala a acestora prin trecerea lor pe tablou. Dupa publicarea în Monitorul Oficial, acesta se pune la dispozitia tuturor persoanelor interesate la sediul Consiliului de Mediere, al instantelor judecatoresti, al autoritatilor administratiei publice locale, precum si la sediul Ministerului Justitiei si pe pagina de Internet a acestuia. Prezenta acestuia la sediul unor institutii importante constituie un catalizator de promovare a medierii, aratând importanta pe care legiuitorul o acorda institutiei medierii.

Consiliul de Mediere are obligatia impusa prin lege de a actualiza periodic cuprinsul tabloului mediatorilor, tinând astfel publicul informat cu privire la noile autorizari sau retrageri ale mediatorilor. Numarul actualizarilor anuale ale tabloului nu este precizat putând fi facute oricâte actualizari sunt necesare. Totusi, este obligatorie cel putin o actualizare anuala. În aceesi masura, mediatorii autorizati sunt obligati sa comunice Consiliului de Mediere orice modificare intervenita în mentiunile cuprinse în tablou pentru ca cei interesati sa fie informati cu privire la modificarile survenite.

Consiliul de Mediere are obligatia de a publica anual în Monitorul Oficial, Partea I tabloul mediatorilor reactualizat, la fel cum se procedeaza si în cazul altor profesii liberale.

Tabloul mediatorilor cuprinde conform prevederilor articolului 12 alin. 2 din legea nr. 192/2006 urmatoarele date:

1) Numele si prenumele mediatorului;

2) Sediul profesional al mediatorului;

3) Pregatirea de baza a mediatorului, institutiile la care s-a format si titlurile cu care le-a absolvit;

4) Domeniul medierii în care mediatorul este specializat;

5) Durata experientei practice a mediatorului în activitatea de mediere;

6) Limba straina în care este capabil sa desfasoare medierea;

7) Calitatea de membru al unei asociatii profesionale în domeniul medierii, precum si, dupa caz, al altor organizatii;

8) Existenta unei cauze de suspendare.

Chiar daca nu este prevazut expres în lege, pe tablou se regasesc forma de exercitare a profesiei precum si datele de contact ale mediatorului (telefon, site web, e-mail).

Luna aprilie a anului 2008 a intrat în istoria medierii din România. Prin hotarârea nr. 964 din data de 03.05.2008, Consiliul de Mediere a adoptat primul tablou al mediatorilor, hotarârea fiind trimisa spre publicare în Monitorul Oficial. În termen de o luna de la data întocmirii tabloului mediatorilor autorizati prevederile legii 192/2006 au devenit aplicabile iar mediatorii autorizati au început sa profeseze în conditiile legii medierii.

Cu toate ca în anul 2008 a fost adoptat primul tablou al mediatorilor din istoria României, anul 2006 are o importanta deosebita în organizarea sistemului juridic din România prin faptul ca proiectul de lege privind medierea, elaborat de Ministerul Justitiei împreuna cu Organizatiile nonguvernamentale din domeniul medierii a fost adoptat de catre Parlamentul României, în data de 16 mai 2006, publicat în MOF nr.441 din 22 mai 2006. Prin legea medierii legiuitorul a pus bazele unui cadrul legal în domeniul medierii creând premisele unei noi modalitati de rezolvare a conflictelor. Zeno Sustac, medierea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie