Romania si Bulgaria vor colabora pentru construirea unui al treilea pod si a unei hidrocentrale pe Dunare

 

Guvernele României si Bulgariei sustin obiectivele construirii unui al treilea pod si a unei hidrocentrale pe Dunare, între cele doua tari, a declarat pentru AGERPRES viceprim-ministrul Liviu Dragnea. Oficialul a efectuat joi o vizita de lucru la Sofia în cadrul careia a avut întrevederi cu premierul bulgar Plamen Oresarski, cu Zinaida Zlatanova, viceprim-ministru al Bulgariei si ministru al justitiei si fondurilor europene, precum si cu Desislava Terzieva, ministrul bulgar al dezvoltarii regionale.

Pod DunareS-a discutat în mod serios despre constructia unei hidrocentrale pe Dunare, între România si Bulgaria, iar primul ministru bulgar sustine acest obiectiv important pentru cele doua tari. S-a discutat si eventualitatea construirii unui al treilea pod, a spus Dragnea. El a precizat ca locatiile vor fi stabilite în perioada urmatoare si ca este important ca guvernul bulgar, precum si cel român sustin aceste doua obiective. „Vor începe întâlnirile între experti din cele doua ministere ale energiei. Din partea României, ministrul /Constantin/ Nita este avansat în legatura cu subiectul hidrocentralei. Primul-ministru bulgar a spus ca este foarte posibil ca locatia hidrocentralei sa fie cea veche stabilita în 1978, între Nicopole si Belene din Bulgaria si, respectiv, Turnu Magurele si Seaca din România”, a mentionat vicepremierul român.

Potrivit acestuia, alt subiect discutat a fost domeniul fondurilor europene. „Sunt câteva masuri pe care noi le-am luat în România si le-am prezentat si partenerilor bulgari – masuri care au generat un grad de absorbtie foarte mare, am simplificat mult procedurile. Saptamâna viitoare vom trimite în scris aceste proceduri’, a spus el.

Dezvoltarea regionala s-a aflat de asemenea pe agenda discutiilor, partile convenind asupra necesitatii de a avea o colaborare foarte strânsa si de a coordona politicile de dezvoltare regionala, tinând cont de proiectele comune. ‘Am discutat despre o abordare comuna si o corelare a obiectivelor în cadrul Strategii Europene a Dunarii. Este important ca în viitorul acord de parteneriat 2014-2020 România si Bulgaria sa aiba o abordare similara în ceea ce priveste finantarea proiectelor din cadrul Strategii Dunarii’, a precizat Dragnea.

Totodata, viceprim-ministrul român a prezentat interlocutorilor sai bulgari propunerea primului ministru Victor Ponta de a organiza o sedinta de guvern comuna între România si Bulgaria, convenindu-se ca începând de saptamâna viitoare ministri din cele doua guverne sa faca demersuri pentru ca la aceasta sedinta de guvern sa se semneze o serie de acorduri si memorandumuri.

În ultimii ani schimburile între România si Bulgaria au înregistrat o crestere foarte mare. Schimburile comerciale între România si Bulgaria în anul 2012 au trecut de 3 miliarde de euro, iar pe primul trimestru al anului în curs au depasit un miliard de euro, a notat Liviu Dragnea, dar a adaugat ca exista un potential foarte mare înca nefolosit de colaborare în domeniul economic, în domeniul energiei, în domeniul agriculturii, în cel al turismului, precum si în ceea ce priveste fondurile europene.

Guvernul român a propus miercuri realocarea a 13 milioane euro catre programul de cooperare transfrontaliera cu Bulgaria, iar Liviu Dragnea a prezentat membrilor guvernului bulgar abordarea Executivului de la Bucuresti în ceea ce priveste programul de cooperare transfrontaliera dintre România si Bulgaria. ‘Le-am spus ca am suplimentat fondurile pentru urmatorul exercitiu de programare. Mi-au spus ca vor avea si ei aceeasi abordare pentru ca s-a dovedit ca acest program este foarte eficient. Noi ne gândim pentru urmatoarea perioada la un buget de 155 milioane de euro din partea României (bugetul total al programului în perioada 2007-2013 a fost de 256 milioane de euro – n.r.). Din tot ce este cooperare transfrontaliera în cazul României, pentru programul cu Bulgaria este alocat un procent de 34%. Întregul buget pentru toate tarile este de circa 450 de milioane de euro si 155 de milioane este alocat aici’, a spus el.

Pe tema descentralizarii, Dragnea a mentionat ca i-a informat pe partenerii bulgari ca proiectul descentralizarii va fi prezentat vineri în cadrul USL. ‘Domnul prim-ministru bulgar Plamen Oresarski si doamna ministru al dezvoltarii regionale Desislava Terzieva mi-au spus ca au luat decizia de a începe un proces de descentralizare. Le-am spus ca noi tocmai l-am finalizat ca proiect. Le-am urat succes si, daca au nevoie de un sfat sau daca le putem ajuta cu ceva, cu draga inima’, a notat oficialul român.

Rugat sa comenteze relatia cu Partidul National Liberal în privinta proiectului de descentralizare, Dragnea a spus: „Am avut doua întâlniri cu o echipa condusa de domnul Klaus Iohannis si lucrurile au mers foarte bine în sensul ca am convenit care sunt domeniile pe care intentionam sa le descentralizam, atributiile, competentele si resursele financiare si mâine vom prezenta acest proiect în cadrul USL. A ramas în discutie ce facem cu ordinea publica, daca se descentralizeaza sau nu, dar nu exista riscul ca procesul sa fie blocat pentru ca se descentralizeaza sau nu ordinea publica”, a asigurat el.(editor: Mihaela Toth, corespondent, Ivan Radev), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie