Decizie definitiva ICCJ: Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea

 

Judecatorii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie au decis definitiv ca artistul Alexandru (Ducu) Bertzi nu a colaborat cu Securitatea comunista, respingând actiunea formulata în instanta de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

ducu bertziInstanta suprema a admis recursul lui Bertzi si a desfiintat o decizie a Curtii de Apel Bucuresti din 31 ianuarie 2012, prin care cântaretul fusese declarat colaborator al Securitatii, pe baza unui raport întocmit de CNSAS.

Potrivit CNSAS, Ducu Bertzi a fost recrutat în 28 aprilie 1988 de Securitatea Municipiului Bucuresti, în calitate de gazda a unei case de întâlniri, având numele conspirativ „Victoria”, pe vremea când era angajat la IMUAB – fabrica de componente nucleare.

La dosarul aflat în instanta, CNSAS a depus un angajament întocmit si semnat olograf de Ducu Bertzi la data de 28 aprilie 1988, prin care acesta se angaja sa sprijine organele de Securitate prin punerea la dispozitie a garsonierei în care domicilia, „colaborare pe care o va desfasura în mod conspirat si în secret”.

Dosarul mai continea un raport cu propuneri de recrutare în calitate de gazda a lui Alexandru Bertzi, din 27 aprilie 1988, întocmit si semnat olograf de capitanul T.C. de la Securitatea Municipiului Bucuresti, în care se consemna ca, „în vederea desfasurarii în bune conditii a muncii cu reteaua informativa, cât si pentru conspirarea întâlnirilor cu acesta, se impune necesitatea recrutarii unei gazde de întâlniri”.

„În acest sens, au fost punctate mai multe elemente, printre care si numitul Bertzi Alexandru. Locuinta pe care ne propunem sa o folosim corespunde scopului propus, nefiind pericol de deconspirare a retelei informative ce va fi introdusa, nici a faptului ca va fi folosita de catre organele de securitate. Legenda de folosire a casei de întâlniri va fi urmatoarea: Bertzi Alexandru poate explica prezenta ofiterului în garsoniera sa ca fiind un var, student, care vine frecvent însotit de colegi pentru a lucra la proiecte întrucât în garsoniera sunt conditii bune. În casa de întâlniri ‘Victoria’ vor fi introduse urmatoarele persoane din retea: inf. D., persoana de sprijin A. si sursele T. si B.R.. Candidatul lucreaza numai schimbul 1, când casa poate fi folosita, iar uneori candidatul face turnee artistice în tara, perioada în care casa va putea fi folosita permanent. Fata de cele raportate propunem a se aproba recrutarea numitului Bertzi Alexandru în calitate de gazda. Recrutarea va fi efectuata de cpt. T.C. la domiciliul lui Bertzi Alexandru”, se arata într-un document depus de CNSAS.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie