Exporturile comunitare de porci, interzise Romaniei de Uniunea Europeana

 

Din bugetul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare au fost taiate si fondurile necesare unor inspectii care dovedeau ca România nu mai e un focar de pesta porcina. În lipsa dovezilor, UE ne va interzice livrarile intracomunitare de carne.

carne hala procesare„România nu va putea garanta lipsa pestei porcine si nu va obtine în 2014 statutul de tara oficial libera de aceasta boala. Noua decizie a Comisiei Europene, care permite comertul cu carne de porc din toate fermele din România, va ramâne fara efecte pozitive întrucât nu se vor putea garanta cele solicitate“, se arata într-un document intern al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), obtinut de „Adevarul“.

În document sunt analizate efectele reducerii de fonduri bugetare care initial erau alocate pentru finalizarea Programului Strategic 2013 (adoptat prin HG nr. 341/2012), respectivele fonduri fiind taiate la ultima rectificare bugetara.

Altfel spus, Guvernul a blocat exact banii care trebuiau folositi pentru ca miile de producatori români sa aiba acces la cei 500 de milioane de consumatori existenti în Uniunea Europeana.

În documentul citat se mai arata ca, din cauza taierilor bugetare operate la nivelul ANSVSA, „România nu poate demonstra ca realizeaza supravegherea pasiva a bolilor care afecteaza comertul cu animale vii (febra aftoasa, scrapie, pesta porcina etc.)“ si, în consecinta, „România nu va putea exporta sau comercializa intracomunitar animale vii si produse de origine animala“.

Mai mult, pentru ca s-au taiat banii necesari inspectiilor veterinare doveditoare, „România nu va mai primi calificativul de stat cu risc controlat, având ca rezultat interzicerea comertului cu bovine, ovine si caprine în Europa, Israel, tarile arabe si China“.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc de la firme românesti au fost interzise în UE în anul 2003. Motivul invocat a fost, atunci, faptul ca România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor (în locul eutanasierii întregului efectiv infestat).

În anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca interdictia impusa firmelor românesti privind livrarile de carne de porc, considerând ca pesta porcina nu este înca tinuta sub control.

Acum, când toate aceste necazuri au trecut, mai trebuie doar sa dovedim tinerea bolii sub control, dar iata ca exact pentru aceasta formalitate s-au taiat finantarile.

Interzis si la lapte

În acelasi document se mai semnaleaza o situatie grava: „jumatate din exploatatiile de bovine din România îsi pierd statutul de oficial indemne pentru tuberculoza si nu mai au voie sa vânda laptele si bovinele vii pâna când nu-l redobândesc. Redobândirea se poate obtine dupa doua teste la interval de minimum patru luni, timp în care aceste exploatatii nu vor putea comercializa lapte si animale vii”. Dan Straut, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie