Combinat social cu someri de la Mechel-Campia Turzii

 

România va primi o suma de 3,8 milioane euro, prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), pentru a înfiinta un combinat social cu personal disponibilizat de la Combinatul metalurgic Mechel din Câmpia Turzii, societate aflata în insolventa, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu.

Mechel‘România a primit deja 2,9 milioane euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare – dupa ce a plecat Nokia – în cadrul unui proiect în valoare totala de 4,2 milioane euro, finantat de Comisia Europeana, iar acum suntem în tratative pentru formarea unui combinat social la Mechel din Câmpia Turzii, societate aflata în insolventa. Speram sa primim banii pentru ca FEAG va functiona si în viitor desi, la un moment dat, s-a pus problema desfiintarii lui’, a declarat ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a subliniat ca, la Câmpia Turzii, va functiona ‘cea mai mare întreprindere de economie sociala din România’ unde vor fi angajati someri de la combinatul metalurgic din localitate.

‘Înfiintarea combinatului social presupune folosirea unei parti din banii de la FEAG pentru constituirea unei unitati de productie în cadrul Mechel, în parteneriat cu o unitate economica, unde sa fie angajati somerii rezultati din disponibilizari. Trebuie însa ca acesti oameni sa formeze o asociatie care sa cumpere, prin ajutorul de la FEAG, utilaje, iar unitatea economica sa le asigure, pe baza de contract, desfacerea productiei si materia prima. Dupa patru ani, utilajele ramân în proprietatea asociatiei, aceasta fiind libera sa continue respectiva colaborare pentru desfacere si materie prima sau sa încheie contracte cu alte unitati economice (…) În perioada imediat urmatoare, colegii de la Cluj vor merge la Comisia Europeana pentru a definitiva proiectul. Propunerea noastra este sa se acorde în jur de 15.000 euro pe fiecare lucrator, pentru cumpararea de utilaje’, a precizat ministrul Muncii.

Potrivit directorului Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, valoarea proiectului s-ar putea ridica la 3,8 milioane euro, iar rata ocuparii sa depaseasca 50%. Astfel, din 743 de persoane disponibilizate de la Mechel, 250 vor lucra efectiv în cadrul viitorului combinat social, iar 130 vor avea locuri de munca la alti angajatori.(A-autor: Daniel Cocoru, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie