Situatiile care pot conduce la excluderea unui avocat din baroul in care activeaza

 

Baroul din Bucuresti a amanat pentru 21 octombrie luarea unei decizii privind excluderea din avocatura a lui Adrian Nastase, Catalin Voicu si Florin Costiniu, anunta agentia de presa Mediafax. Programata pentru 14 octombrie, luarea acestei decizii a fost mutata pentru saptamana urmatoare, din cauza lipsei de cvorum. Cum stirea a tinut prima pagina a tuturor publicatiilor, AvocatNet.ro iti explica astazi care sunt situatiile ce pot conduce la excluderea unui avocat din baroul in care activeaza.

avocat2Consiliul Baroului Bucuresti urmeaza sa decida pe 21 octombrie, daca avocatii Adrian Nastase, Catalin Voicu si Florin Costiniu mai pot fi membri ai acestuia, potrivit unei declaratii facute de Ion Ilie-Iordachescu, decanul Baroului Bucuresti, agentiei Mediafax. Astfel, Baroul din Bucuresti va decide daca acestia mai pot fi avocati dupa ce au primit condamnari definitive.

Aceasta decizie trebuia sa se ia in sedinta Consiliului Baroului Bucuresti de pe 14 octombrie, dar a fost amanata din lipsa de cvorum. Pentru a se lua astfel de decizii este nevoie de minimum zece membri ai Consiliului, dar la sedinta de ieri au fost doar sapte.

Conform legislatiei, este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei. O astfel de decizie o ia baroul, deoarece in Romania, profesia de avocat se exercita numai de catre avocatii inscrisi in tabloul avocatilor intocmit de baroul din care fac parte. Astfel, excluderea unui avocat din barou echivaleaza cu pierderea dreptului de a practica profesia, potrivit Statului profesiei de avocat.

Exercitarea profesiei de avocat se face conform Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si Statutului profesiei de avocat, realizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR). Ultima versiune a Statutului a aparut in 2011, iar cea mai recenta modificare a acestuia s-a facut in august 2013.

Astfel, in exercitarea profesiei avocatul este independent si se supune numai legii, statutului si codului deontologic, potrivit legii. In plus, profesia de avocat se exercita numai de avocatii inscrisi in tabloul avocatilor intocmit de baroul din care fac parte. De asemenea, un avocat nu poate fi inscris decat intr-un singur barou si nu isi poate exercita concomitent activitatea in doua sau mai multe forme de exercitare a profesiei. In fiecare judet si in municipiul Bucuresti exista si functioneaza un singur barou, persoana juridica de interes public. In aceste conditii, baroul este constituit din toti avocatii inscrisi in tabloul avocatilor care au sediul profesional principal in localitatile de pe raza acestuia.

Toate barourile din Romania sunt membre de drept ale UNBR, care este unica succesoare de drept a Uniunii Avocatilor din Romania. In plus, constituirea si functionarea de barouri in afara UNBR sunt interzise. De asemenea, barourile si UNBR au obligatia, din oficiu sau la cerere, sa actioneze prin toate mijloacele legale pentru protectia profesiei, a demnitatii si onoarei corpului de avocati, potrivit legislatiei.

In acest conditii, daca exista situatii in care un avocat nu indeplineste conditiile de demnitate ale profesiei, baroul din care face parte poate decide excluderea acestuia dintre membrii sai, ceea ce duce automat la excluderea din profesie.

Conform Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, este nedemn de a fi avocat:

  • cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca  la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
  • cel care a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturile si libertatile fundamentale  ale omului, stabilite  prin  hotarare  judecatoreasca,  sau  a savarsit  abateri  disciplinare  grave,  sanctionate  cu masura excluderii din profesie, ca sanctiune disciplinara;
  • cel caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara;
  • falitul fraudulos, chiar reabilitat.

De asemenea, avocatul stagiar respins de trei ori la examenul de definitivare va fi exclus din profesie.

Potrivit statutului profesional, avocatii care se gasesc in unul dintre cazurile de nedemnitate sunt obligati sa prezinte baroului hotararile judecatoresti prin care au fost condamnati definitiv la pedeapsa cu inchisoarea pentru savarsirea unei infractiuni intentionate de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei, prin care li s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, prin care au fost declarati faliti fraudulosi sau prin care au fost condamnati definitiv pentru fapte savarsite in legatura cu exercitarea profesiei.

Dupa ce le prezinta, Consiliul baroului examineaza, in termen de 15 zile, hotararile judecatoresti, respectiv inscrisurile ce privesc conditiile incetarii profesiei practicate de catre avocatul inscris in tabloul avocatilor incompatibili si va aprecia asupra demnitatii avocatului. Dupa examinare, decizia motivata va fi comunicata de indata avocatului in cauza, precum si presedintelui UNBR, impreuna cu hotararea judecatoreasca, respectiv inscrisurile in baza careia/carora a fost verificata starea de nedemnitate. Aceasta decizie poate fi atacata de presedintele UNBR si/sau de avocatul in cauza, in termen de 15 zile de la comunicare.Decizia consiliului baroului de incetare a calitatii de avocat este executorie. Despre incetarea calitatii de avocat baroul va face mentiunile corespunzatoare in tabloul avocatilor.

Pe langa aceste situatii, exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu:

  • activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat;
  • ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri;
  • exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.

Atentie! Avocatul poate indeplini functia de membru in consiliul de administratie sau in consiliul de supraveghere al unei societati comerciale pe actiuni ori de membru al consiliului de administratie al unei societati comerciale cu raspundere limitata, cu obligatia de a aduce acest fapt la cunostinta decanului baroului in care isi exercita profesia. Avocatul va furniza toate explicatiile asupra conditiilor in care exercita functia de membru al consiliului de administratie sau al consiliului de supraveghere si va prezenta toate documentele doveditoare in acest sens, cu respectarea regulilor confidentialitatii.

In plus, daca consiliul baroului apreciaza ca exercitarea functiei de membru al consiliului de administratie sau al consiliului de supraveghere este ori devine incompatibila cu demnitatea si cu regulile de conduita impuse avocatilor, poate, in orice moment, sa solicite celui interesat sa paraseasca functia pe care o ocupa. Decizia consiliului baroului va fi comunicata de indata avocatului in cauza.

Conform statutului avocatilor, exercitarea profesiei de avocat se supune urmatoarelor principii fundamentale:

  • principiul legalitatii;
  • principiul libertatii;
  • principiul independentei;
  • principiul autonomiei si descentralizarii;
  • principiul pastrarii secretului profesional.

Alina Botezatu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie