Tichetele-cadou. Regimul fiscal

 

Tichetele-cadou se pot acorda salariatilor doar in anumite conditii, ceea ce ofera angajatorului posibilitatea de a beneficia de anumite deduceri fiscale, numai ca in practica abordarea naste cateva controverse.

tichet-cadouCa urmare a activitatii mele de consultanta fiscala, in practica am intalnit o serie de opinii divergente privind regimul fiscal al tichetelor-cadou si privind modul de acordare a acestora. Este si motivul pentru care m-am decis sa abordez acest subiect, cu tratarea situatiilor in care beneficiarii sunt fie propriii salariati, fie persoane din afara societatii comerciale care  acorda tichetele-cadou.

1. Acordarea tichetelor-cadou salariatilor

Potrivit Legii nr. 193/2006 si H.G. nr. 1.317/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, tichetele-cadou se pot acorda salariatilor numai pentru destinatii sau evenimente care se incadreaza in cheltuielile sociale.

Conform art. 2.1. din H.G. nr. 1.317/ 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile sociale sunt cele reglementate la art. 21 alin.(3) lit.c). Cod fiscal, iar – la nivelul angajatorului – acestea au o deductibilitate limitata (partiala) la calculul profitului impozabil, de pana la 2% din valoarea totala a fondului de salarii.

La nivelul salariatului beneficiar al tichetelor-cadou, contravaloarea acestora este asimilata unui avantaj de natura salariala si, in consecinta, se impoziteaza cu 16%, dar nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii aferente in cauza, daca sunt acordate in baza legii speciale mentionate anterior. In sustinerea acestui fapt, precizez pct. 70 din H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si art 296 ^15 lit. o) Cod fiscal, privind exceptiile generale. Este de retinut faptul ca – potrivit prevederilor pct. 70 lit. i) dat in aplicarea art. 55 alin. (3) Cod fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare – tichetele-cadou chiar acordate potrivit legii si indiferent daca acestea sunt acordate potrivit destinatiei si cuantumului prevazute la art. 55 alin. (4) lit. a) Cod fiscal sunt asimilate avantajelor de natura salariala.

2. Acordarea tichetelor-cadou unor persoane din afara societatii si care nu au calitatea de salariat in cadrul acesteia

Potrivit art.2 alin.(1) din Legea nr. 193/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, tichetele-cadou pot fi utilizate pentru trei tipuri mari de actiuni: de tipul reclama si publicitate sau gen campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi etc. / pentru protocol / de tipul cheltuielilor sociale.

In cazul in care aceste tichete-cadou se acorda unor terte persoane, din afara societatii, acestea imbraca fie forma unor cheltuieli de protocol (deductibile limitat, in procent de 2% din baza determinata cf. art. 21 alin. (3) lit. a) Cod fiscal), fie forma unor cheltuieli de reclama si publicitate si/ sau de promovare si stimulare a vanzarilor – dupa caz – in functie de destinatia si beneficiarul respectivelor tichete-cadou. Aceasta din urma situatie apare atunci cand tichetele-cadou sunt acordate partenerilor, in cadrul unui program conceput pentru cresterea si stimularea vanzarilor, fiind – in baza art. 21 alin. (2) lit. d Cod fiscal – integral deductibile fiscal la calculul profitului impozabil, daca sunt efectuate in baza unui contract scris si in conditiile existentei unui set minim de documente justificative necesare in acest sens – spre exemplu, contract cu clientul partener pentru desfasurarea campaniei de promovare a produselor si regulamentul acesteia etc. Intrebarea relevanta este ce se intampla – d.p.d.v. fiscal – la beneficiarul tichetelor, atata timp cat natura cheltuielii este deja reglementata la societatea ce acorda tichetele?

In opinia mea, sunt incidente fiscale si la beneficiar, deoarece fiecare (atat beneficiarul tichetului, cat si cel ce le acorda) sunt doi subiecti separati de impunere. Astfel, daca beneficiarul tichetelor este o persoana fizica (ce nu are o legatura de angajare cu cel ce acorda tichetele), apreciez ca sunt aplicabile prevederile de la art. 78 Cod fiscal. Prin norma metodologica aferenta in cauza, la pct. 152 este prevazut expres: „152. In aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, in aceasta categorie se includ, de exemplu, urmatoarele venituri realizate de persoanele fizice: (…)
– tichetele-cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii“.

Dr. Dragos Patroi, consultant fiscal, cadru universitar asociat, ASE Bucuresti, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie