Viorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara: Asigurarile de malpraxis – cea mai rentabila afacere din domeniul asigurarilor

 

Sumele încasate din asigurarile de malpraxis platite de salariati si de catre unitatile sanitare se ridica la cca. 45 milioane de euro în anul 2012 în timp ce nivelul despagubirilor acordate pacientilor este de doar aproximativ 2 milioane euro, adica de doar 5% din totalul sumelor încasate, arata datele trimise de Autoritatea de Supraveghere Financiara la solicitarea Federatiei „Solidaritatea Sanitara” (FSS).

medic„Conform datelor furnizate, este evident faptul ca asigurarile de malpraxis constituie cea mai rentabila afacere din domeniul asigurarilor la ora actuala. Ea se desfasoara în dauna salariatilor, obligati sa plateasca costul primelor fara a fi acoperiti în caz de malpraxis din niste salarii si asa foarte mici, si în dauna pacientilor, care nu beneficiaza de despagubirile ce ar trebui platite de asiguratori”, crede Viorel Rotila, presedintele FSS.

De ce se ajunge aici? Chiar daca salariatii si unitatile sanitare sunt asigurati, societatile de asigurari nu platesc indemnizatii în mod semnificativ, la nivelul real al prejudiciilor, ambele categorii ajungând sa plateasca despagubiri din propriul buzunar, iar cazurile de excluderi/exceptari, sau de limitare a situatiilor în care societatile de asigurari acorda despagubirile sunt tot mai dese.

Potrivit FSSm exista riscul ca noul sistem de malpraxis, propus de Ministerul Sanatatii, sa perpetueze acest tip de probleme, fiind mai curând orientat catre profitul societatilor de asigurari si a celor de avocatura decât catre interesul pacientilor si protectia salariatilor.

„Având în vedere faptul ca Federatia „Solidaritatea Sanitara” din România a transmis Ministerului Sanatatii un proiect alternativ la asigurarile de malpraxis, respectiv proiectul despagubirii pacientilor în caz de prejudiciu, solicitam instituirea acestuia ca nou model de protectie a pacientilor si a salariatilor împotriva evenimentelor nedorite, orientând astfel sistemul catre un model social de protectie a beneficiarilor serviciilor medicale si catre reducerea cheltuielilor inutile pe care trebuie sa le suporte în mod nejustificat personalul medical pentru a-si desfasura activitatea curenta”, mai declara presedintele FSS.

În anul 2010, România era condamnata în premiera la CEDO sa plateasca 20.000 de euro unei femei mutilate de medic dupa un lifting facial.  În acelasi an, aparea o statistica dura:  statul român, cel mai condamnat stat din UE la CEDO, pentru încalcarea dreptului la viata, care presupune cel mai adesea cazuri de malpraxis si conditii improprii de tratament în spitale. Deseori, românii care sunt victimele unui act medical gresit au ajuns sa îsi caute dreptatea la CEDO. Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie