Cat de bolnav e sistemul sanitar din Romania?

 

Anul 2013 a fost unul dificil pentru sistemul sanitar din tara. Românii care s-au dus sa îsi faca analize s-au trezit pusi pe liste de asteptare, pentru ca policlinicile nu mai aveau bani din a zecea zi a lunii.

medicSituatia nu se schimba atunci când se internau. De cele mai multe ori pacientii trebuiau sa îsi aduca de acasa pâna si ata chirurgicala, pentru ca spitalul nu putea suporta aceste cheltuieli. Nici pentru bolnavii de cancer anul acesta nu a fost unul usor. La începutul lui 2013, pacientii oncologici s-au confruntat cu o criza de citostatice, programul national specific fiind unul dintre cele subfinantate.

Toate în conditiile în care Sanatatea a primit de la bugetul de stat 6 miliarde de lei, din care 2 au mers catre Ministerului Sanatatii, iar 4 miliarde catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Chiar daca 2014 nu anunta mai multi bani pentru Sanatate, ministrul Eugen Nicolaescu afiseaza optimism afirmând ca situatia de anul acesta va fi una de domeniul trecutului. Mai mult, invoca noul pachet de servicii medicale, aflat în prezent în dezbatere publica. Seful de la Sanatate sustine ca, odata cu intrarea în vigoare a pachetului de baza „se vor face economii reale”. Nicolaescu mai spune ca economiile se vor face în special de la internari, unde se cheltuiesc în prezent cei mai multi bani. Multe cazuri vor fi preluate în ambulatoriu, afirma oficialul MS. De altfel, în momentul de fata spitalele primesc chiar si de sase ori mai multi bani pentru serviciile pe care le presteaza, potrivit afirmatiilor secretarului de stat de la Sanatate, Adrian Pana.

„Un consult în ambulatoriu astazi costa în jur de 17 lei. În momentul de fata sunt foarte putini medici care accepta sa faca un contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ca sa primeasca 17 lei pentru un consult. În aceste conditii, pacientul ajunge în spital, i se face o spitalizare de zi, unde i se ofera consultatia respectiva si, eventual, un set de analize. Spitalul primeste în jur de 300 de lei, când în realitate serviciile prestate costa în jur de 50 de lei. De ce sa nu platesc acei 50 de lei în ambulatoriu? Este un pret decent acceptat de specialist”, a explicat Adrian Pana pentru gândul.

„Schimbarile propuse sunt unele care tin de fineturi”

În vreme ce ministrul vorbeste despre economii, cei care lucreaza în Sanatate, îl contrazic. Banii sunt aceeasi, sustin sefii de spitale.

„Dupa ce studiem proiectul pachetului de baza vom constata ca nu se taie nimic din ce exista în prezent. Ne-am fi asteptat ca în acest pachet sa nu mai existe o serie de servicii medicale. Schimbarile propuse sunt unele care tin de fineturi. Banii vor fi aceasi. Nu vad cum vor ajunge pentru toata lumea”, a declarat pentru gândul Dan Capatâna, manager de la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta.

Prof. dr. Monica Pop, sefa de la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, spune ca problema subfinantarii nu se se va rezolva prea curând, în conditiile în care aproape 5 milioane de cetateni contribuie la fondul Sanatatii, iar de beneficiat beneficiaza 20 de milioane de persoane. „Daca se impune fiecarui român lunar o taxa de 10 lei bugetul Sanatatii va creste cu 40 de milioane de euro lunar, iar anual am vorbi de 120 de milioane de euro. Suma este una modica. Asa cum ne permitem sa aruncam banii pe tigari si alcool, indiferent de statutul social pe care îl avem, asa ne-am putea permite sa dam si la Sanatate. Nimeni nu îsi asuma o astfel de lege”, spune pentru gândul prof. dr. Pop.

Prof. dr. Monica Pop spune ca în România foarte multi bani se cheltuiesc pe urgente medicale. „Românul e obisnuit sa vina la medic atunci când starea lui e grava. Costurile unei astfel de situatii sunt poate si de 10 ori mai ridicate decât daca pacientul s-ar fi prezentat la medic atunci când starea lui era una stabila si nu critica. Educarea pacientului în acest sens este esentiala”, a mai spus managerul de la Spitalul de Oftalmologie. gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie