Ziua Inaltarii Domnului ar putea fi declarata zi libera

 

Românii ar mai putea avea o zi libera. Un deputat PSD propune declarararea Zilei Înaltarii Domnului ca fiind nelucratoare.

calendar„Am depus astazi la Camera Deputatilor Proiectul Legii privind declararea Zilei Înaltarii Domnului – Ziua Eroilor, sarbatoare nationala legala, zi nelucratoare. Aceasta propunere are la baza dorinta exprimata de Patriarhia Româna pentru declararea acestei sarbatori ca zi nelucratoare având în vedere importanta ei în calendarul crestin ortodox, Ziua Înaltarii fiind una din cele mai importante sarbatori crestine. În plus, Ziua Înaltarii este închinata comemorarii Eroilor si trebuie sa fie zi nelucratoare pentru a avea ragazul necesar cinstirii celor care s-au sacrificat pentru tara lor.În redactarea acestui proiect am avut consultari prealabile cu Patriarhia Româna care sustine, în mod firesc, aceasta initiativa. În scrisoarea adresata presedintelui Camerei Deputatilor pentru sustinerea declararii Zilei Înaltarii – Ziua Eroilor ca sarbatoare legala, zi nelucratoare, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informeaza ca ”în ultimii 23 de ani Biserica noastra a solicitat, în mai multe rânduri, declararea prin lege a sarbatorii Înaltarii Domnului – Ziua Eroilor ca sarbatoare legala nelucratoare, însa acest demers nu a captat atentia factorilor decizionali si a ramas pâna astazi nefinalizat””, se arata într-un comunicat de presa al deputatului PSD Bogdan Diaconu.

„Desi în Legea 379/2003 se prevede ca, la sarbatoarea Înaltarii Domnului, Ziua Eroilor, autoritatile administratiei publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul si cu participarea reprezentantilor autoritatilor centrale si ai cultelor religioase din teritoriu, dupa oficierea serviciului religios în lacasurile de cult, din nefericire multi credinciosi care doresc sa cinsteasca aceste sarbatori nu pot participa la serviciile religioase din biserici si la comemorarile din cimitire sau de la monumentele si troitele ridicate în amintirea eroilor, întrucât, desi e proclamata ca sarbatoare nationala, Ziua Eroilor ramâne totusi o zi lucratoare”. În sprijinul prezentului proiect de lege trebuie amintit ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a solicitat aceasta masura legislativa ”pentru a veni în întâmpinarea dorintei clerului si credinciosilor ortodocsi români si pentru a sublinia dupa cuviinta importanta publica a sarbatorii Înaltarii Domnului, zi în care se face si pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru apararea credinte si a patriei””, mai sustine comunicatul amintit. realitatea.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie