Romgaz se va lista la bursele din Bucuresti si Londra pana la sfarsitul anului

 

Romgaz, cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din România, anunta oficial intentia de a lansa o oferta publica initiala de vânzare a actiunilor existente si a unor Certificate Globale de Depozit ( GDR) având la baza Actiuni, dupa ce prospectul va fi aprobat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara din România. Societatea se va lista la BVB (la Bucuresti) si la Londra (prin GDR).

romgazOferta publica initiala va avea ca obiect maxim 15% actiuni existente, sub forma de actiuni si de GDR, detinute de Ministerul Economiei, care actioneaza prin intermediul Departamentului pentru Energie.

Oferta se adreseaza investitorilor institutionali si investitorilor de retail din România si investitorilor institutionali pe piata internationala, cu exceptia celor din Statele Unite ale Americii si se estimeaza ca va fi finalizata pâna la sfârsitul acestui an, în functie de conditiile de piata. Goldman Sachs International si Erste Group Bank AG au fost numiti Coordonatorii Globali Comuni si Joint Bookrunners pentru Oferta. Banca Comerciala Româna S.A. si SSIF Raiffeisen Capital & Investment S.A. au fost numiti Managerii Locali ai Proiectului.

În urma Ofertei, Ministerul Economiei va detine cel putin 70% din actiunile societatii. Fondul Proprietatea îsi va mentine cota de 15% din actiunile Societatii iar flotatia libera va include restul de actiuni. Anuntul Romgaz nu da nicio data clara referitoare la momentul în care va începe vânzarea actiunilor, însa sursele din piata dadeau ca perioada probabila luna noiembrie. Recent, au aparut informatii cum ca r putea începe chiar mai repede.

Datele pe scurt ale ofertei:

•    Oferta publica initiala (IPO) pentru vânzarea de pâna la 15% din capitalul social al Romgaz, de catre Departamentul pentru Energie, în numele Ministerului Economiei
•    Listarea de actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti si de Certificate Globale de Depozit pe Bursa de la Londra
•    Cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al volumului de productie si cel mai mare furnizor de gaz de pe piata din România, una dintre cele mai mari piete de energie din Europa Centrala si de Est
•    Rata de distributie a dividendelor de 95% din profitul net în 2012 (conform situatiilor financiare IFRS)
•    Romgaz a realizat un profit net de 1,1 miliarde de Lei (339 milioane dolari SUA) la venituri de 3,8 miliarde de Lei (1,2 miliarde dolari SUA) în anul 2012 si un profit net de 0,6 miliarde de Lei (177 milioane dolari SUA) la venituri de 1,9 de miliarde de Lei (575 milioane de dolari SUA) în prima jumatate a anului 2013
•    România este o economie în crestere cu potential pentru dezvoltare în viitor
•    Guvernul României s-a angajat sa liberalizeze preturile pe piata de gaz
•    Romgaz intra într-o faza noua de crestere în productie, ca rezultat al noilor descoperiri în urma programului de investitii în explorare.

Romgaz este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din România si, conform Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei, Societatea a detinut, în 2012,  o cota de 50,1% din productia interna de gaze naturale si a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea si productia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane si productia de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Romgaz opereaza în prezent 3.257 de sonde de productie în România care acceseaza 147 de zacaminte comerciale, precum si 29 de sonde de explorare în noua perimetre on-shore. La 30 iunie 2013, Romgaz detinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi (echivalentul a 2.192 de miliarde de ft³) si rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze (echivalentul a 464,6 de miliarde de ft³), conform consultantului independent – DeGolyer & MacNaughton. Societatea detine  acorduri petroliere pentru noua perimetre de explorare on-shore din România cu o suprafata totala de aproximativ 17.650 km2. În total, din 1997, în perimetrele aflate în concesiune, au fost facute peste 70 de noi descoperiri de gaze, (aproximativ 3,8 miliarde m3 în termeni de productie cumulata), ceea ce reflecta o rata de succes de 66% pentru pentru forari de explorare finalizate.

Societatea a încheiat o serie de parteneriate si alte acorduri de investitii comune pentru explorarea si dezvoltarea perimetrelor licentiate, atât în strainatate, cât si în România. În Slovacia si Polonia, Societatea detine cote de participare de 25% si 30% în parteneriate si, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea si productia a cinci perimetre de explorare.

Pe teritoriul României, Societatea detine participatii (cuprinse între 37,5% si 50%) în doua alte perimetre. De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu Lukoil, Vanco, Amromco Energy si Schlumberger Logelco, alaturi de alte contracte de asociere (joint venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalatii din România si din strainatate.
Romgaz este, de asemenea, cel mai mare operator de înmagazinare subterana de gaze naturale din România. Societatea opereaza 6 depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de lucru de 2,76 miliarde m3 si, potrivit ANRE, în 2012, a avut o cota de piata pentru înmagazinare subterana a gazelor naturale în România de 90%.

Societatea a intrat recent în sectorul de producere a energiei electrice prin achizitionarea, în februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalata de 800 MW.

Romgaz a înregistrat, în primele sase luni ale anului 2013,  EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozit, depreciere si amortizare) de 1,1 miliarde Lei (342 de milioane de dolari SUA), comparativ cu 1,2 miliarde Lei (371 milioane de dolari SUA), în primele sase luni din 2012 si venituri de 3,8 miliarde Lei (1,16 miliarde de dolari SUA); 4,2 miliarde Lei (1,27 miliarde de dolari SUA) si 3,5 miliarde Lei (1,06 miliarde dolari SUA), în exercitiile financiare încheiate la 31 decembrie 2012 , respectiv 2011, 2010.

Romgaz înregistreaza marje de EBITDA ridicate în mod constant, acestea atingând 48,3% în 2012 si 58,7% în prima jumatate a anului 2013, comparativ cu 46,2% în 2011.

Legislatia din România privind distribuirea profitului înregistrat de companiile desinute de stat prevede ca cel putin 50% din profitul realizat de companie sa fie distribuit sub forma de dividende. Pentru anii 2011 si 2012, Romgaz a înregistrat rate de distributie a dividendelor de 79% si respectiv  95%. Romgaz estimeaza sa plateasca dividende de aproximativ 85% din profitul net al  anului 2013, în functie de pozitia financiara si necesitatile de investitii ale companiei.

Piata gazelor naturale din România

Din cele 18 de tari din zona Europei Centrale si de Est, România se pozitioneaza pe locul trei ca PIB total înregistrat în 2012 si pe locul doi ca numar de populatie – 19 milioane de locuitori. Guvernul României a aplicat politici macroeconomice responsabile ce au rezultat într-un nivel redus si în scadere a datoriei publice si a deficitelor bugetare.

România este a doua cea mai mare piata de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, cu un consum cifrat la 13,5 miliarde de metri cubi în 2012.

Guvernul român a demarat procesul de liberalizare a preturilor la gaze. Ca parte a acestui proces, consumatorii au deja posibilitatea de a-si alege furnizorul. Guvernul intentioneaza sa încheie procesul de liberalizare a pretului gazelor pentru clientii non-casnici pâna în 2014 si pentru consumatorii casnici pâna în 2018. Aurel Dragan, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie