Seismul de 5,5 grade din Vrancea readuce in discutie starea cladirilor vechi

 

Cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter produs în noaptea de sâmbata spre duminica, în zona Vrancea, ar putea „linisti” activitatea seismica de la Izvoarele, zona din Galati în care au avut loc aproape 200 de cutremure în ultimele doua saptamâni, sustin expertii de la Institutul National pentru Fizica Pamântului (INFP).

cladire marcata cu bulina rosie, risc seismicSeismul resimtit si în Capitala readuce în discutie starea cladirilor vechi, în contextul în care doar 30 dintre cele peste 2.200 de imobile care prezinta un anumit grad de risc seismic au fost consolidate pâna la ora actuala. România figureaza pe harta statelor cu cel mai mare risc seismic din Europa, alaturi de Italia, Turcia, Grecia si celelalte state balcanice, potrivit unei raport rezultat în timpul programului Share (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

„În cazul unui cutremur mare, as exclude zona Galati: Putem sa ne asteptam la un cutremur mare în Vrancea. Vrancea acum însa este foarte calma, în compensatie parca”, a precizat Mircea Radulian, director INFP, la Stirile ProTV.

În timp ce seismologii cauta sa identifice cauzele cutremurelor, structuristii si arhitectii cauta sa gaseasca solutii pentru a consolida cladirile ce risca sa cada la cutremur.

190 de cladiri din Capitala risca sa cada la cutremur

Doar 30 de cladiri din Bucuresti au fost consolidate în urma expertizelor tehnice, reiese din datele Primariei. Patru cladiri din Bucuresti încadrate în clasa I de risc seismic au termen de finalizare a lucrarilor de consolidare anul acesta, iar o alta, anul 2014, dupa ce, în intervalul 2008-2011, au fost puse în siguranta alte sapte, potrivit Primariei Capitalei.

„Sunt foarte multe cladiri care trebuie consolidate”, a declarat pentru gândul Mircea Ieremia, specialist care s-a ocupat de expertizarea structurii de rezistenta a Teatrului National Bucuresti.

Ieremia a aratat ca imobilele subrede prezinta riscuri pentru toate constructiile din vecinatate.

„Avem cazul Lizeanu, colt cu Stefan cel Mare. Cum pamântul e scump se face economie la teren. Nu au avut rost seismic (spatiu îngust de 10-12 cm între doua cladiri menit sa asigure oscilarea independenta a acestora în caz de cutremur sau sa limiteze efectele unor eventuale coliziuni n.r.). Blocul de alaturi a vibrat atât de tare încât l-a izbit, a distrus blocul alaturat”, a explicat expertul.

Un numar de 190 de cladiri, construite în perioada 1870-1963 au fost încadrate, în urma expertizelor tehnice, în clasa I de risc seismic. Aceste cladiri, marcate cu „bulina rosie” prezinta pericol public si un risc ridicat de prabusire în eventualitatea unui cutremur.

Citeste articolul integral pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie