Cat castiga statul de pe urma fumatorilor?

 

Un român care fumeaza zilnic un pachet de tigari asigura anual la bugetul de stat în jur de 413 euro, echivalentul a 1.840 de lei, potrivit calculelor gândul. Datele Ministerului de Finante arata ca anual dependentii de tutun aduc la bugetul de stat un miliard si jumatate de lei. Din aceasta suma doar o mica parte revin viciosilor care vor sa se lase de fumat, mai exact 200.000 de lei pentru 2013. Atât a decis Ministerul Sanatatii ca este suficient pentru programul Stop Fumat, demarat de institutia mai sus mentionata în 2007.

tigari slim„Acesti bani nu ne ajung decât pentru achitarea salariului personalului implicat în acest program. Acesta este si motivul pentru care pacientii nu mai primesc gratuit medicamentele cu ajutorul carora pot renunta la fumat”, a declarat pentru gândul dr. Magdalena Ciobanu, medicul coordonator de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.

Astfel, de sase luni, fumatorii care vor sa renunte la acest viciu cu ajutorul programului STOP Fumat trebuie sa scoata bani din buzunar pentru a-si cumpara medicamentele necesare.

De la anul însa aceste medicamente ar putea fi din nou compensate. Cel putin asta a promis ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. „De la anul, prioritare vor fi toate programele de preventie. Programul STOP Fumat face parte din ele”, a declarat pentru gândul seful de la sanatate.

Programul STOP Fumat prevedea ca statul sa asigure celui care vroia sa se lase de fumat asistenta psihologica si tratament medicamentos, ambele în regim gratuit. Din aprilie, ministerul Sanatatii a sistat fondurile pentru achizitionarea medicamentelor, astfel ca fumatorii care vor sa renunte la acest viciu trebuie sa îsi cumpere medicamentele.

În România sunt autorizate doua medicamente anti-fumat: Champix – o singura cutie costa peste 150 de lei – si Zyban – o singura cutie costa peste 90 de lei. Pentru un tratament complet, care dureaza trei luni, un român, care vrea sa renunte la fumat cu tratament medicametos, va trebui sa scoata din buzunar o suma cuprinsa între 1.080 si 1.800 de lei.

Solutiile medicilor pentru a creste fondurile alocate Sanatatii

Lipsa fondurilor este justificarea autoritatilor atunci când sunt întrebate de motivul pentru care au ajuns la aceasta decizie. Prof. dr. Bogdan Miron, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, spune ca are câteva solutii pe care vrea sa i le propuna si ministrului si cu ajutorul carora fondurile sistemului sanitar ar putea sa creasca. „În primul rând vrem ca berea si vinul sa fie impozitate la fel ca si tigarile. Sa existe un fel de taxa pe viciu si în cazul acestor bauturi. Acesti bani ar veni automat la sistemul sanitar”, a precizat prof. dr. Miron.

O alta solutie mai prevede alocarea unui procent din amenzile alocate soferilor prinsi sub influenta bauturilor alcoolice. „De asemenea, bani pentru sanatate se mai pot gasi si daca se suprataxeaza alimentele care au un continut de sare si de zahar peste o anumita limita”, a mai spus medicul pneumolog.

O ultima solutie propusa de cadrele medicale autoritatilor consta în cresterea anuala a bugetului pentru sanatate din bani proveniti din accize.

Contactat de gândul ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus ca nu sustine toate solutiile propuse de medici. „La mine nu a ajuns nimic în acest sens, deocamdata. Orice propunere de crestere de taxare cred ca este neadecvata pentru o tara ca România. România nu are nevoie sa creasca impozitele. România are nevoie sa scada taxele si impozitele ca sa poata sa dea voie economiei sa se miste mai bine. În consecinta, atunci când voi vedea acele propuneri le voi face o analiza serioasa pentru ele si o sa dau un punct de vedere”, a spus Nicolaescu.

Citeste articolul integral pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie