Acord semnat in 2009 prin care statul roman nu ar trebui sa plateasca despagubiri pentru investitiile facute de firmele canadiene la Rosia Montana

 

Guvernul României si Guvernul Canadei au încheiat în anul 2009 un acord pentru protejarea reciproca a investitiilor din care reiese ca, în cazul în care statul român va lua masuri „pentru a proteja obiective legitime de interes public, cum ar fi sanatatea, siguranta si mediul”, nu va plati despagubiri pentru investitiile facute de firmele canadiene.

rosia montanaAcordul între Guvernul României si Guvernul Canadei pentru promovarea si protejarea reciproca a investitiilor a fost semnat de cele doua parti în luna mai 2009 si ulterior consolidat în iulie 2011. Prin acest document sunt incluse câteva prevederi noi, printre care si notiunea de „expropriere indirecta” în cadrul masurilor echivalente exproprierii. La prima vedere, statul pare obligat sa acorde despagubiri daca opreste o investitie canadiana aflata în derulare. Nu este însa asa.

Partea interesanta tocmai acum urmeaza pentru ca în acelasi acord sunt trecute si exceptii. Exista un articol care spune ca nu se considera expropriere indirecta si deci statul nu este obligat sa acorde despagubiri investitorilor, în situatia în care statul ia masuri pentru a proteja obiectivele legitime de interes public, cum ar fi sanatatea, siguranta si mediul. De aici si batalia pentru obtinerea avizului de mediu. În cazul în care Parlamentul respinge proiectul Rosia Montana pe motive de mediu, prin urmare RMGC nu primeste avizul de mediu pentru a demara exploatarea aurifera de la Rosia Montana, statul român nu va plati despagubiri companiei canadiene.

Citeste articolul integral pe cotidianul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie