Cadrele didactice sarabatoresc Ziua Mondiala a Educatorilor, in 200 de tari

 

Ziua mondiala a educatorilor (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day) a fost desemnata la 5 octombrie de catre UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ‘Recomandarii UNESCO/ILO privind statutul profesorilor’, recomandare care certifica importanta unui sistem educational de calitate si care puncta responsabilitatile pe care trebuie sa si le asume un cadru didactic.

profesoriDe asemenea, 5 octombrie aminteste si de adoptarea ‘Recomandarii privind învatamântul superior’, în 1997.

‘Education International’, federatie globala a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, considera ca aceasta zi trebuie sa fie recunoscuta si sarbatorita la nivel international, iar principiile celor doua recomandari trebuie respectate de fiecare stat în parte.

Începând cu 1994, la 5 octombrie, ‘Education International’ a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice si a contributiei aduse de acestia în procesul educational, la nivel mondial.

În acest an manifestarile sunt organizate sub deviza Apel la profesori!

Ziua mondiala a educatorilor aduna anual sute de mii de elevi, parinti si activisti din întreaga lume pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criza majora. Rolul profesorilor si al celorlalte categorii de personal din educatie este vital pentru reconstructia sociala, economica si intelectuala.

Ziua mondiala a educatorilor este marcata în peste 200 de state.

‘Education International’ insista asupra faptului ca profesorii trebuie sa urmeze cursuri suplimentare de pregatire. Cursurile de pregatire a cadrelor didactice trebuie sa fie integrate în politica educationala nationala si trebuie sa reflecte diferentele culturale. Tocmai din acest motiv organizatia promoveaza cooperarea între institutiile de învatamânt, guvern si organizatiile cadrelor didactice.(Documentare), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie