SIF Banat-Crisana isi diminueaza capitalul social

 

Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana a decis diminuarea capitalului social, în baza unui articol din statutul societatii, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.

SIF Banat CrisanaSIF1 precizeaza ca va face publice toate detaliile operatiunii ulterior avizarii modificarii capitalului de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

CA SIF Banat Crisana a luat aceasta decizie în baza articolului 6, aliniat 8 din Statut (vezi insert).

Pe site-ul SIF Banat Crisana, se precizeaza ca statutul a fost rescris la 2 iulie 2013.

Cum SIF1 si-a comunicat decizia pe Bursa, ieri, la ora 17, specialistii din piata nu au avut timp sa de documenteze, asa s-au exprimat pe baza de impresii.

Cea mai comuna parere a fost ca delegarea deciziei diminuarii capitalului catre CA, asa cum apare în statutul SIF1, ar contraveni legii. Cei mai buni experti opineaza ca reducerea capitalului social nu are cum sa fie adoptata altfel decât în Adunarea Generala Extraordinara. Astfel, intentia anuntata pare sa întâmpine, în principal, dificultatea întrunirii AGEA (cvorum de 75%, la prima convocare, si de 50%, la a doua) si, abia în al doilea rând, posibilitatea ca ASF sa nu aprobe niciodata o astfel de initiativa, dupa cum estimeaza unele voci din piata.

Unii specialisti se întreaba când a fost statutul SIF Banat Crisana modificat, astfel încât sa permita delegarea reducerii capitalului catre CA, din moment ce nu a avut loc nici o AGEA.

De altfel, tot cu bataie spre reducerea capitalului social, SIF1 încercat reducerea cvorumului pentru AGEA, însa în luna august, ASF a respins solicitarea Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1).

Cererea de autorizare fusese transmisa pentru adaptarea „statutului la noile prevederi ale legii pietei de capital, asa cum sunt reglementate prin OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor”.

De altfel, în luna septembrie, Monticlifti Management Limited SRL a dat în judecata SIF Banat Crisana, solicitându-i sa se încadreze în dispozitiile OUG 32/2012, prin modificarea articolului 6, aliniatul 18 din Statutul SIF1, în sensul modificarii conditiilor de cvorum si de majoritate pentru tinerea Adunarilor Generale Extraordinare ale Actionarilor, în conformitate cu articolul 115 din legea 31/1990, articolele 80,201,202 din OUG 32/2012, articolul 120 din legea 297/2004 si articolul 19, alineatul 2 din Statut.

Potrivit OUG 32/2012, Adunarea generala a actionarilor se va desfasura potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990.

Prevederile legii societatilor comerciale stabilesc un cvorum de 25% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 20% la a doua convocare, pentru AGEA. Acestea sunt valabile numai la SIF Transilvania. La celelalte patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Oltenia, în actele constitutive sunt prevazute cvorumuri de 75% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 50% la a doua convocare.

În luna februarie, când SIF Banat Crisana si-a anuntat intentia sa preia SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, unele voci au sustinut ca aceasta operatiune îi este interzisa, prin statut.

Atunci, SIF1 ne-a transmis ca prevederea ca SIF-ul nu poate detine societati de administrare a fost abrogata, transmitându-ne sa tinem cont de faptul ca în Statutul SIF Banat-Crisana, la Art. 19 (2), se prevede: „orice acte normative aparute ulterior care înlatura sau restrâng limitarile expres prevazute în prezent pentru societatile de investitii financiare, clauzele din acest statut se vor considera modificate prin efectul legii”.

Având în vedere ca, între timp SIF1 a preluat SAI Muntenia Invest, politica de administrare de la „Banat Crisana” ar putea sa se rasfrânga si asupra SIF Muntenia. Adina Ardeleanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie