Freedom House s-a sezisat in legatura cu cazul Papici si solicita CSM sa ia pozitie

 

Freedom House România solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa ia pozitie fata de încetarea delegarii procurorului Lucian Papici din functia de sef al sectiei I din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

freedom house„Demiterea fara niciun fel de motive de la conducerea Sectiei I a DNA a unora dintre cei mai performanti procurori – Lucian Papici si Mariana Alexandru – si afirmatiile grave si defaimatoare ale premierului Victor Ponta privind ‘dosare politice’, ‘procuror basist, morarist, macovist’ reprezinta o imixtiune grava a puterii politice în actul de justitie. Solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa ia atitudine cu privire la aceste interventii brutale în justitie si sa apere independenta procurorilor”, se arata într-un comunicat al Freedom House remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Lucian Papici a confirmat solutia de trimitere în judecata a unor nume sonore din politica sau magistratura precum Adrian Nastase, Dan Voiculescu, Catalin Voicu, Gigi Becali, Traian Remes, iar procuroarea Mariana Alexandru, adjuncta lui Lucian Papici, a instrumentat, între altele, cazurile Adrian Nastase si Monica Iacob Ridzi.

„Demiterea celor doi procurori transmite un semnal politicienilor din toate partidele, dar si magistratilor, ca perioada 2000-2004 nu a apus definitiv si ca justitia (Parchetul în mod special) poate fie subordonata din nou politicului. Pe de alta parte, delegarea în aceste functii a altor procurori, fara consultarea procurorului sef al DNA, asa cum impune Regulamentul institutiei, produce instabilitate, forteaza mâna presedintelui României si arata acelasi dispret pentru lege, proceduri si statul de drept manifestat de actuala putere în vara anului trecut”, mentioneaza comunicatul.

O scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii în limba engleza, în care se statueaza aceleasi solicitari, este semnata, alaturi de Freedom House Romania, si de ONG-urile Expert Forum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social si Societatea Timisoara.(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie