Codul insolventei intra in vigoare pe 25 octombrie 2013. Vezi modificarile propuse fata de varianta existenta pe site-ul Ministerului Justitiei

 

Ca urmare a celor stabilite in sedinta Guvernului de Proiectul de lege a fost transformat in  ordonanta de urgenta, cu intrare in vigoare la data de 25 octombrie 2013.

coduri si ciocanFata de varianta existenta pe siteul Ministerului Jusititie, au fost propuse urmatoarele modificari:

  • extinderea sferei de aplicare; prevederea unei exceptii de la aplicarea normei

La art.3 din proiect au fost introduse doua noi alineate, alin. (2) – (3) prin care s-a prevazut aplicabilitatea normei la regiile autonome si o exceptie de la aplicarea procedurii, pentru situatia institutiilor de    invatamant preuniversitar, universitar si pentru institutele de cercetare – entitati de drept public.

Textul introdus are urmatoarea formulare: Art. 3. (2) Procedura prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta se aplica si regiilor autonome. (3) Procedura prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta nu este aplicabila unitatilor si institutiilor de invatamant preuniversitar, universitar si entitatilor prevazute de art.7 din Ordonanta Guvernului nr.57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.643 din 30 august 2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

  • modificarea procentului din masa credala pentru ca un concordat aprobat de creditori sa poata fi omologat de judecatorul sindic (omologarea facand opozabil concordatul si creditorilor nesemnatari)

In acest scop, a fost modificat art.30 alin.(2) lit. b), care urmeaza a avea formularea de mai jos: „Art. 30 (2) b) concordatul preventiv a fost aprobat de creditorii care reprezinta cel putin 90% din valoarea totala a creantelor.”

  • suspendarea executarii silite nu opereaza in cazul creantelor curente

Solutia legislativa pentru implementarea acestei decizii a fost de introducere la art. 75  a unui nou alineat, alin. (4), si renumerotarea corespunzatoare a alineatelor acestui articol.

Textul introdus are urmatorul cuprins:

Art.75 (4) Nu sunt supuse suspendarii executarile silite avand ca obiect creantele nascute dupa data deschiderii procedurii insolventei.

  • introducerea posibilitatii suspendarii licentei audiovizuale in perioada de observatie, in cazul operatorilor economici ce intra sub incidenta Legii audiovizualului  nr.504/2002

La art. 81 din proiect, a fost introdus un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins:
„Art. 81 (3) In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala, in sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incepere de la data publicarii hotararii de deschidere a procedurii in Buletinul Procedurilor de Insolventa . in planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului.”

  • reducerea duratei executarii planului de reorganizare la 1 an

La art. 133 alin. (3) termenul de 3 ani pentru executarea planului de reorganizare a fost inlocuit cu termenul de 1 an.
Textul introdus are urmatorul cuprins:
„Art. 133 (3) Executarea planului de reorganizare nu va putea depasi 1 an, socotiti de la data confirmarii. Termenele de plata stabilite prin contracte – inclusiv de credit sau de leasing – pot fi mentinute prin plan, chiar daca depasesc perioada de 1 an. Aceste termene pot fi si prelungite, cu acordul expres al creditorilor, daca initial erau mai scurte de 1 an. Dupa realizarea tuturor obligatiilor din plan si inchiderea procedurii de reorganizare, aceste plati vor continua conform contractelor din care rezulta”

  • data intrarii in vigoare a actului normativ urmeaza a fi 25 octombrie 2013

A fost modificat, in acest sens, alineatul (1) al articolului 348 din proiect, textul avand dupa modificare urmatorul cuprins:
Art. 348 (1) Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data de 25 octombrie 2013. Oana Dimitriu, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie