Camera de Comert Americana in Romania si Consiliul Investitorilor Straini avertizeaza Guvernul despre efectele unor masuri fiscale din scrisoarea de intentie catre FMI

 

Camera de Comert Americana în România si Consiliul Investitorilor Straini atrag atentia asupra efectelor unor masuri fiscale din scrisoarea de intentie catre FMI

AmCham Romania, Camera de Comert Americana în RomaniaPotrivit acestora, modificarile sunt de natura sa afecteze stabilitatea si competitivitatea sistemului fiscal românesc
Cele doua organizatii au trimis recomandari privind masuri precum impozitul pe cladiri, redeventele, CASS pentru chirii sau reforma Sanatatii

Camera de Comert Americana în România (AmCham) si Consiliul Investitorilor Straini (CIS) solicita Guvernului sa reduca impozitul local pe cladiri pentru firme, un sistem de redeventa stabil si competitiv în industria petroliera si sa sustina dezvoltarea serviciilor medicale private.
„Camera de Comert Americana în România si Consiliul Investitorilor Straini atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale prevazute în Scrisoarea de Angajament a Guvernului României catre Fondul Monetar International sau aflate pe agenda curenta a Guvernului, de natura sa afecteze stabilitatea si competitivitatea sistemului fiscal românesc”, se arata într-un comunicat comun al celor doua organizatii.

AmCham si CIS au transmis Ministerului Finantelor Publice observatii si recomandari privind impozitul pe cladiri, redeventele pentru industria petroliera, contributia la fondul de sanatate pentru veniturile din chirii si extinderea bazei de impozitare pentru contributia la fondul pe pensii si reforma sistemului de sanatate.
„Subliniem importanta derularii unui dialog deschis, transparent si prealabil ce va permite tuturor partilor implicate sa contribuie în mod eficient la adoptarea celor mai potrivite masuri fiscale, care sa conduca la un sistem fiscal modern, la stabilitatea climatului de afaceri si dezvoltarea economica accelerata a României”, a declarat presedintele AmCham România, Valeriu Nistor.

Cele doua organizatii doresc revizuirea proiectului de modificare a Codului Fiscal pentru reducerea impozitului local pe cladiri pentru persoanele juridice, prin diminuarea intervalului de variatie a cotei de impozitare si prin revizuirea modului de calcul al bazei de impozitare, pentru a reflecta adecvat tipurile diferite de imobile si fluctuatia valorii de piata.

În ceea ce priveste redeventele pentru industria petroliera, AmCham si CIS sustin instituirea unui sistem de redevente stabil si competitiv, aplicat pe întreaga durata a concesiunii, motivând ca un astfel de sistem va aduce beneficii semnificative pentru România, precum o contributie importanta la asigurarea independentei si securitatii energetice, îmbunatatirea balantei comerciale si de plati, cresterea PIB si crearea de noi locuri de munca.
„Sustinem instituirea unui sistem de redevente stabil si competitiv, care sa fie aplicat pe întreaga durata a concesiunii, deoarece un astfel de sistem va aduce beneficii semnificative pentru România, precum  o contributie importanta la asigurarea independentei si securitatii energetice,  îmbunatatirea balantei comerciale si de plati, cresterea PIB si crearea de noi locuri de munca”, a declarat presedintele FIC, Mihai Bogza.

Totodata, reprezentantii acestora apreciaza ca orice masura de largire a bazei de colectare a contributiei la fondul de sanatate ar trebui corelata cu introducerea noului pachet de servicii medicale de baza si ar trebui sa tina cont de plafonarea bazei de calcul la trei salarii medii brute pe economie, nu la cinci, asa cum prevede textul de lege în prezent.
În ceea ce priveste reforma sistemului de sanatate, solicitarile AmCham România si FIC vizeaza mecanismul de impunere a taxei pe consumul de medicamente (clawback), dar si recomandari pentru crearea unui mediu favorabil dezvoltarii serviciilor medicale private si a asigurarilor private de sanatate.

„Sustinerea dezvoltarii sistemelor de asigurari private de sanatate si a serviciilor medicale private trebuie sa fie vazuta ca una dintre solutiile viabile pentru rezolvarea problemelor actuale de finantare a sistemului de sanatate din România”, a afirmat Daniel Anghel, co-presedinte al grupului de lucru pentru fiscalitate din cadrul FIC.

Investitiile straine atrase, trend descrescator începând cu sfârsitul anului 2008

Soldul investitiilor straine directe a ajuns la finele anului trecut la 59,126 mld. euro, din care 39,3 mld. euro participatii la capital, inclusiv profitul reinvestit (66,4%) si 19,86 mld. euro credit net primit de la investitorii straini (33,6%). Din punct de vedere al orientarii pe ramuri economice, investitiile au vizat cu precadere, pâna la finalul anului 2012, industria prelucratoare (31,3% din total). În cadrul acestei industrii cele mai bine reprezentate ramuri sunt prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (6,7% din total), industria mijloacelor de transport (5,4%), metalurgia (4,9%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (3,7%) si ciment, sticla, ceramica (2,8%).  Pe lânga industrie, activitatile care au atras importante investitii straine sunt intermedierile financiare si asigurarile (18,5% din total), comertul cu amanuntul si cu ridicata (11,4%), constructii si tranzactii imobiliare (9,2%), tehnologia informatiei si comunicatii (4,8%).  Imobilizarile corporale si necorporale, cu un sold la finele anului 2012 în valoare de 27,412 mld. euro, reprezinta 46,4% din soldul total al investitiilor, ceea ce conduce la un grad semnificativ de stabilitate al investitiei straine directe, potrivit BNR. Din punct de vedere teritorial, regiunea Bucuresti – Ilfov a atras 60,6% din investitii, alte regiuni de dezvoltare beneficiare fiind Centru (7,8%), Vest (7,6%), Sud-Muntenia (7,2%) si Sud-Est (5,5%). Primele patru tari clasate dupa ponderea detinuta în soldul investitiilor sunt Olanda (22,4%), Austria (18,5%), Germania (11%) si Franta (8,9%), ierarhie neschimbata din anul 2009. Investitiile straine atrase de România au înregistrat un trend descrescator începând cu sfârsitul anului 2008. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie