O parte din actionarii Microsoft cer demisia lui Bill Gates din functia de presedinte

 

Trei actionari mari ai Microsoft cer demisia lui Bill Gates din functia de presedinte, au declarat surse apropiate situatiei, cofondatorul companiei fiind contestat de investitori importanti pentru prima data în istoria de 38 de ani a producatorului de software.

microsoftStrategia CEO-ului Steve Ballmer, un alt veteran la Microsoft, a fost atacata continuu în ultimii ani de actionari, nemultumiti de performantele companiei si de stagnarea pretului actiunilor, scrie CNBC.

Gates este una dintre cele mai respectate si influente personalitati din industria IT, iar actionarii cu participatii semnificative la Microsoft nu au solicitat pâna acum retragerea acestuia.

Contactat de Reuters, un reprezentant al Microsoft a refuzat sa comenteze.

Nu exista informatii legate de intentiile board-ului Microsoft în ceea ce priveste revendicarile celor trei actionari, care controleaza un total de peste 5% din titlurile companiei, potrivit surselor citate.

Bill Gates detine aproximativ 4,5% din actiunile Microsoft si este cel mai mare actionar al companiei.

Actiunile Microsoft au închis marti la New York în urcare cu 0,9%, la 33,58 dolari, cotatie care plaseaza capitalizarea companiei la aproape 280 miliarde de dolari.

Cei trei actionari sunt îngrijorati ca prezenta lui Gates în consiliul de administratie al companiei împiedica adoptarea unor noi strategii si limiteaza influenta viitorului director general. Microsoft cauta un înlocuitor pentru Steve Ballmer, care a anuntat în luna august ca se va retrage în urmatoarele 12 luni. De altfel, cei trei investitori fac trimitere directa la prezenta lui Gates în comisia speciala desemnata pentru cautarea unui nou CEO.

Totodata, ei sunt nemultumiti ca puterea lui Gates asupra Microsoft este disproportionata în raport cu participatia acestuia la companie. Miliardarul dedica cea mai mare parte a timpului activitatilor caritabile.

Gates avea 49% din actiunile Microsoft în 1986, când a avut loc listarea la bursa. Cofondatorul companiei vinde aproximativ 80 milioane de actiuni în fiecare an, astfel ca, daca va continua în acest ritm, va iesi din actionariatul Microsoft pâna în 2018.

Bill Gates a ramas în plan secund la Microsoft începând din anul 2000, când i-a cedat rolul de CEO lui Steve Ballmer. În 2008, Gates a încetat activitatea de zi cu zi la Microsoft, concentrându-se pe Bill & Melinda Gates Foundation. Fundatia are resurse de 38 miliarde de dolari.

Microsoft este una dintre cele mai mari si profitabile companii din industria IT, cu un profit net de 22 miliarde de dolari în ultimul an fiscal. Cu toate acestea, operatiunile de baza – sistemul de operare Windows si suita de software Office – sunt afectate de declinul PC-ului traditional odata cu raspândirea rapida a smartphone-urilor si tabletelor, piata dominata de Google, Apple si Samsung. Vlad Popescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie