Cristi Danilet, membru CSM: Medierea este o gura de oxigen, o salvare pe care justitia romana o asteapta

 

Desi si-a sustinut in aceeasi zi teza de doctorat, judecatorul Cristi Danilet a onorat cu prezenta sa Gala Excelentei in Mediere, organizata vineri 27 septembrie la Cluj-Napoca.

IMG_4178Cristi Danilet, judecator, membru CSM,  a impartasit audientei, tema tezei de doctorat „Plangerea prealabila”, din care un capitol a fost rezervat plangerii prealabile si medierii in materie penala.

„Am avut parte de trei observatii din partea comisiei de doctorat:

1) Era necesara o astfel de expunere, pe tema medierii in materie penala?
2) Avem legea medierii dar medierile lipsesc
3) Care este opinia d-voastra in legatura cu formarea mediatorilor?. Ar trebui sau n-ar trebui sa aiba cunostinte juridice?”

Judecatorul Cristi Danilet a afirmat ca raspunsul lui a fost urmatorul: Mediatorul ar trebui sa aiba minime cunostinte juridice, de fapt minime cunostinte de organizare judiciara. Medierea nu implica intr-un mod obligatoriu existenta cunostintelor juridice, pentru ca mediatorul s-ar transforma intr-un pseudo-avocat, iar medierea s-ar deturna de la intelesul ei.

Cristi Danilet, a sfatuit mediatorii prezenti, ca latura pe care ar trebui sa mearga este aceea de a creea incredere, in special in relatia cu presa, pentru ca meseria de mediator sa se poata bucura de recunoastere, iar incetul cu incetul justitia va capata incredere in actul medierii: „Incetul cu incetul deveniti un corp profesional, si vreau sa atrag atentia ca anumite certuri sau neintelegeri, este bine sa nu explodeze in spatiul public. In primul rand intre dumneavoastra trebuie sa creati puternice legaturi profesionale si formarea profesionala intr-adevar este un atu pe care daca il consolidati veti dobandi recunoastere in afara profesiei. Pentru ca dincolo de ceea ce stabiliti d-voastra in corpul profesional este ceea ce se vede in afara.”

Cristi Danilet a facut referire din nou la cifrele „astronomice” de dosare din instantele din Romania, si anume 3,3 milioane. La un calcul rapid, acest numar de dosare, ne dezvaluie faptul ca aproximativ 5 milioane de oameni s-au judecat in anul 2012, ceea ce ar insemna ca 1 din 3 indivizi s-a judecat in instantele din Romania. Din aceasta cauza medierea nu doar ca este dorita dar este chiar necesara, tocmai pentru degrevarea instantelor judecatoresti: „Medierea trebuie sa fie o gura de oxigen, o salavare pe care justitia romana o asteapta de la dumnevoastra mediatorii.”

De asemenea, judecatorul a mai afirmat ca mediatorii exercita o profesie liberala, din care se castiga bani doar daca sunt clienti. El a asigurat mediatorii prezenti ca judecatorii nu o sa le trimita niciodata clienti. In plus, judecatorii inca nu au incredere in mediatori: „Judecatorii nu au incredere in mediatori pentru ca inca nu va cunosc. Dumneavoastra, mediatorii nu sunteti suficient de vizibili, noi nu suntem suficient de increzatori.”

Din punctul de vedere al judecatorului Cristi Danilet,  pentru ca mediatorii sa reuseasca in aceasta profesie liberala, au nevoie de: intarirea pregatirii profesionale, intelegerea cu exactitate a statutuluisa nu va luptati pentru puteri (ma refer la preluarea de atributii de la avocati, asa cum si invers e valabil, si semnalez marea eroare si oroare care s-a petrecut cu acea sedinta de informare pe care o pot face si consilierii juridici, avocatii, judecatori, care deturneaza cu totul intelesul notiunii de mediere)” si eficienta.

De asemenea, judecatorul Cristi Danilet a afirmat in exclusivitate pentru MediereNet, ca medierea este o meserie de viitor, doar ca trebuie sa trecem peste etapa implementarii si acceptarii. Schimbarea mentalitatii romanilor este cea mai grea munca si nu trebuie sa ne dam batuti: „Daca ne dau pe usa afara, trebuie sa intram pe geam” si daca fiecare reuseste sa convinga macar o persoana ca medierea este solutia cea mai buna, ne putem declara multumiti.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie