Pe 1 octombrie, Romania afla cine va reprezenta tara la CEDO

 

Pe 1 octombrie România va afla numele judecatorului care va reprezenta tara la Curtea Europeana a Drepturilor Omului(CEDO). Astazi candidatii României – Iulia Motoc, Florin Streteanu si Tudor Pantâru – sunt audiati astazi într-o subcomisie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

cedoInitial, Guvernul Ponta a trimis o lista cu trei nume: cel al judecatoarei CCR Iulia Antoanela Motoc, al profesorilor Florin Streateanu si Bianca Gutan. Aceasta lista a fost returnata dupa ce un grup de experti ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei(APCE) au considerat candidatura Biancai Gutan nepotrivita. Aceasta a fost înlocuita ulterior de Tudor Pantâru. Numele Iuliei Motoc a fost vehiculat pentru a ocupa postul de judecator la CEDO înainte ca guvernul sa demareze procedura de selectie. Surse politice au aratat ca PNL si PSD au convenit ca locul Iuliei Motoc la CCR sa fie eliberat. Pozitia este vizata de senatorul PSD Ioan Chelaru.

Oficiali ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei au explicat pentru gândul ca cei trei candidati propusi de guvernul Ponta vor fi intervievati de o subcomise astazi la ora 16.00, care va înainta apoi APCE concluziile audierilor. Subcomisia poate propune respingerea listei sau aprobarea ei. Potrivit calendarului stabilit, APCE urmeaza sa ia decizia finala pe 1 octombrie. La acesta data, membrii Adunarii vor decide care dintre cei trei candidati va ocupa postul de judecator CEDO al României pentru o perioada de 3 ani. Înainte ca lista României sa fie trimisa catre subcomisia APCE, a fost studiata de un grup de specialisti din cadrul aceluiasi for international care au formulat recomandari guvernului Ponta referitor la candidatii propusi.

Acest grup de specialisti au transmis guvernului ca trebuie sa înlocuiasca unul dintre numele de pe lista propusa initial pe care figurau numele judecatoarei Iulia Motoc si profesorilor Florin Streteanu si Bianca Gutan. În urma recomandarilor facute de ”panelul” de specialisti ai APCE, Bianca Gutan a fost înlocuita cu Tudor Pantâru care se afla pe lista suplimentara. Cele patru nume selectate de guvern pentru CEDO au fost alese dintr-un total de cinci juristi înscrisi în cursa.

MAE: Nu putem exprima vreo preferinta, toti candidatii au îndeplinit conditiile

Gândul a solicitat Ministerului Afacerilor Externe sa precizeze daca sustine oficial si daca a facut lobby pe lânga APCE în favoarea unuia dintre cei trei candidati. MAE a transmis oficial ca nu sustine punctual pe vreunul dintre cei candidati.  ”Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministrul afacerilor externe si prin Agentul Guvernamental pentru CEDO, a facut parte din Comisia nationala de selectie a candidaturilor care, în urma unei analize colegiale, a înaintat propunerile sale Guvernului. Ministerul Afacerilor Externe sustine decizia Guvernului privind lista de candidaturi, dar nu poate exprima vreo preferinta pentru una sau alta dintre acestea, toate cele trei candidaturi îndeplinind conditiile pentru exercitarea unui mandat de judecator al CEDO”, sustine MAE într-un raspuns pentru gândul.

Pâna la finalul anului România trebuie sa aiba un nou judecator la CEDO întrucât mandatul actualului judecator, Corneliu Bîrsan, va expira. În perioada 12-14 iunie, comisia guvernamentala condusa de ministrul Justitiei i-a audiat pe cei sapte candidati înscrisi la concursul de selectie pentru postul de judecator CEDO. Doi dintre ei s-au retras înainte de audieri. Astfel, Codrin Miron si Paul Vasilescu au decis sa nu mai participe la interviu. Cei cinci candidati ramasi în cursa au fost audiati de comisie în sedinta secreta.

Din comisia guvernamentala au facut parte: ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul de Externe, Titus Corlatean, Avocatul Poporului, Atanasie Crisu, agentul CEDO, Catrinel Brumaru, vicepresedintele CSM Adrian Bordea, judecatorul ICCJ Cristina Tarcea, prodecandul Facultatii de Drept, Simina Tanasescu, prorectorul Universitatii Babes Bolyai, Radu Catana, si Madalina Manolache din partea MJ.

În urma interviului, cel mai bine s-a clasat profesorul universitar Florin Streteanu. Pe locul doi a fost Bianca Gutan, profesor universitar la Sibiu. Iulia Motoc, care era creditata cu cele mai mari sanse sa ocupe locul de judecator CEDO, a primit sase din cele noua voturi ale comisiei, au declarat surse guvernamentale pentru gândul. Pe lista de rezerva a fost selectat si Tudor Pantâru despre care unele surse din comisie spun ca are cele mai bune referinte pentru postul de judecator CEDO, dar ca la interviu nu a avut cea mai buna prestatie.

Guvernul a adoptat pe 19 iunie lista cu cele trei nume. Aceasta  a fost transmisa Parlamentului, unde comisiile juridice si ale drepturilor omului din Senat si Camera Deputatilor au emis un aviz negativ pentru Iulia Motoc, care a primit doar 12 dintre cele 30 de voturi ale parlamentarilor. Avizul dat de parlamentari a fost unul consultativ si a fost ignorat de guvern care a decis sa transmita lista catre Consiliul Europei.

Cine sunt cei trei candidati ai României pentru CEDO

Tudor Pantâru este judecator la Curtea Constitutionala a Republicii Modova si judecator international, Curtea Constitutionala din Bosnia-Hertegovina. Are la activ mai multe mandate de judecator international: 1992-1996: ambasador, reprezentant permanent al Republicii Moldova la ONU; 1996-2001: judecator international, CEDO Strasbourg; 2001-2002: expert juridic, consultant, Consiliul Europei; 2002-2008: judecator International, presedinte de tribunal, ONU.

În perioada 2008-2012 a detinut si un mandat de deputat pe diaspora din partea PSD. În perioada 1990-1994 a fost membru al Parlamentului Republicii Moldova.

Florin Streteanu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj. Este doctor în drept penal si a studiat dreptul comparat la Strasbourg la Facultatea Internationala de Drept Comparat. Streteanu a fost si profesor asociat la  Facultatea Internationala de Drept Comparat din Strasbourg în 2002. Potrivit CV-ului, este si formator în cadrul Institutului National de Magistratura. A publicat patru carti de specialitate si 31 de articole si studii. Este membru al Societatii de Legislatie Comparata (Paris).

Iulia Motoc este judecator la CCR desemnat din partea Senatului la propunerea UNPR. Motoc este profesor universitar la Universitatea Bucuresti si a fost aleasa vicepresedinte al Comitetul Drepturilor Omului, Geneva pentru o perioada de doi ani.

A fost membru al Subcomisiei pentru Promovarea si Protectia Drepturilor Omului (2000- 2007) si presedinte (2000-2001), raportor special ONU pentru Republica Democratica Congo (2001-2004), reprezentant al României în Comitetul Consultativ pentru Protectia Minoritatilor Nationale (1998-2004, 2008-2012) si la Agentia Pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (2010-2012).

Iulia Motoc a fost profesor invitat la Universitatile din Miami (2001-2003), NYU University ( 2003-2004), Academia pentru Drepturile Omului, Institutul European, Florenta( 2007), Masterul European pentru Drepturilor Omului, Venetia (2008), Universitatea din Gent (2009).

Judecatoarea si-a început cariera ca procuror stagiar la Giurgiu în 1989, iar dupa numai un an a promovat de la Giurgiu la Bucuresti unde a devenit judecator la Judecatoria Sector 1.

Daca Iulia Motoc va fi numita judecator CEDO din partea României, atunci la CCR se elibereaza un loc. Unul din numele vehiculate pentru a-i ocupa locul este cel al senatorului PSD Ioan Chelaru. Desi potrivit cutumei acest loc ar urma sa revina PNL, numele lui Chelaru este intens vehiculat ca pretendent la postul de judecator CCR. Chelaru este senator PSD de Neamt si recent a fost ales presedinte al Uniunii Juristilor din România.

Ioan Chelaru a fost avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu într-un proces de divort. În 2001, SOV i-a vândut lui Ioan Chelaru pachetul majoritar de actiuni al companiei Gelsor. Dupa un an Chelaru a revândut actiunile care au ajuns din nou la SOV.

Contactat de gândul, în iunie, senatorul Ioan Chelaru a precizat ca nu are o optiune ferma pentru functia de judecator la CCR, însa nu a exclus în totalitate posibilitatea de a ajunge judecator constitutional. ”E o tema de gândire si pentru mine. În acest moment însa sincer sa fiu nu stiu. Eu mai am înca trei ani de mandat ca senator. Oricum e o chestiune la care trebuie sa reflectez”, a declarat Ioan Chelaru. Biro Attila, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie